СБЛЪСЪК: Какво значи за България предстоящият дебат в ЕП?

16:00, 11 сеп 20 / Сблъсък 25 5332 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Антиправителствените протести вече присъстват в редица водещи западни медии. Случващото се в страната стана част и от европейския дневен ред. Скандал възникна след заседанието на мониторинговата група за върховенството на закона към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), защото премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев не отидоха лично, а изпратиха свои представители. Прокуратурата пък обяви, че дебатът е бил по инициатива на главния прокурор, което бе опровергано от Брюксел. На правителството му се наложи да се обяснява и втори път-за дебата по върховенството на закона в комисията. От Министерски съвет уточниха, че на заседанието не се допуска изразяване на позиция от кабинета, а само изслушването на зам.-председателя на ЕК Вера Йоурова.

Новината от днес е, че Европейският парламент ще дебатира и в пленарна зала случващото се в България. Очаква се това да стане в началото на октомври. Представяме мненията на евродепутатите Андрей Новаков и Елена Йончева за предстоящото обсъждане, за Механизма за сътрудничество и проверка, за критиките срещу управляващите заради протестите и други важни теми с отзвук в Европа и у нас.

Какво означава предстоящият дебат?

Дебатът се прави за държави, които се намират в много критично положение. Този дебат и последващата резолюция, за която в момента работим, ще имат конкретни последствия за България. Правителството не трябва да има никакви илюзии“, според евродепутатът от левицата. 

Елена Йончева е истински щастлива от това, че ще има дебат, в който ще се обсъжда ситуацията в България. А аз съм истински щастлив, че през следващата пленарна сесия ще внеса искане за отпускане на спасителен план за Covid-19. Това са приоритети, всеки избира на какво да се радва“, отговори колегата й от ГЕРБ. Според Новаков дебатът не е „нещо историческо, след което България никога няма да бъде същата и ще осъмнем в реки от благоденствие“. Той уточни, че подобни дебати е имало и за Испания, Гърция, Полша.

Какво се случва с Механизма за сътрудничество и проверка?

Механизмът продължава да съществува, активен е още спрямо България. Никой досега не се ангажира с неговото отпадане. Тъй като процесите, които текат в страната, са изключително обезпокоителни“, посочи Елена Йончева и допълни, че на този етап за България ще има два механизма. „Новият, който ще наблюдава върховенството на закона във всички 27 държави, като първи път ще се наблюдава и медийната свобода. И старият механизъм от 2006 година, който ще наблюдава върховенството на закона в България“.

Тук трябва да направим много ясно разграничение. Хората заслужават да чуят истината и само факти, а не изопачаване така че някой да привлича вниманието само към себе си. Оттук насетне механизъм ще има за всяка една държава членка. Това не означава, че механизмът и проверките към България продължават такива, каквито са били в момента. Последният път, когато ЕК е говорила по темата, и имаше доклад от края на миналата година каза, че това е последният. Механизмът продължава, но за Румъния. Напредъкът в България позволява този механизъм да спре. След това ЕП го приветства“, заяви Новаков и уточни, че механизмът не е приключил, но доклад за България в момента не се готви.

Брюкселската бюрокрация създава главоболия, така че хората да не могат да разберат. ЕК е въвела механизма едностранно, без да пита ЕП или Съвета. Сега да го отмени пита, ЕП каза съгласни сме, а Съветът още не го е одобрил. За това формално механизмът стои“, каза още той.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За протестите и критиките в Брюксел...

България вече е част от дебата за върховенството на закона в резултат на протестите в София“, на мнение е Йончева. Тя изтъкна, че депутати от всички политически семейства са се изказали много остро. „С изключение на тези от ЕНП, които бяха балансирани, а не защитници на статуквото в България. Това означава, че ледът вече се е пропукал“, коментира тя.

В Брюксел много добре знаят какво представлява Борисов, но неговото политическо семейство мълчи. Вебер даже го поздрави в началото на протестите за битката му срещу корупцията. Това звучи наистина като виц, но се случи“, посочи Елена Йончева и подчерта, че няма голяма западна медия, която да не осъжда това, което се случва с нарушаването на закона и за демонстрациите у нас.

Еврокомисари идват постоянно в ЕП и участват във всички комисии постоянно и на всякакви теми. България не е първата държава, която е обсъждана в тази комисия, няма да бъде и последната“, посочи Андрей Новаков и уточни, че депутатите с много критики са от Ирландия, членове на групата на комунистите, които не знае кога са идвали в България.

Според него големият проблем е не кой депутат какво е казал в комисия, а че в страната има напрежение. „Трябва да имаме самочувствие на пълноправен член на ЕС и да знаем, че не можеш да представяш едно напълно рутинно заседание на Комисията по права и свободи като изслушване, на което си привикал някой да му се скараш“, заяви Новаков.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отказал ли е председателят на ЕНП Доналд Туск колективна подкрепа за ГЕРБ?

Според Йончева Туск е отказал подкрепа, което означава, че „нещата вървят в правилната посока“. „Изключително трудна е тази битка, но вече имаме успехи- в пленарна зала ще се обсъжда България“, изтъкна пак Йончева.

Ще ви кажа какво чух с ушите си на заседание на групата на ЕНП, на което Туск каза, че познава премиера и не би могъл да го сравни с диктатор. Там имаше думи на подкрепа- това съм чул аз“, опроверга я Новаков и подчерта, че не знае ГЕРБ да са искали такава подкрепа. „Досега винаги, когато Вебер или някой от комисарите е излизал да каже нещо, това е било по собствена инициатива“.

Възможно ли е спиране на евросредства заради погазване на върховенството на закона?

Това е възможно. Самият факт, че ще има дебат в пленарна зала и резолюция, означава, че на България вече ще се гледа по друг начин“, изтъкна Йончева и допълни, че българите не трябва да бъдат наказани заради правителството. Според нея трябва да се направи така че „нови Борисовци“ да не се появяват.

Ако колегите внимаваха повече за всички регламенти, които отпускат пари за България щяха да знаят, че връзване на върховенството на закона с отпускане на евросредства няма, но всички го подкрепяме“, аргументира се Новаков.

 

Анкета

Важен ли е предстоящият дебат в ЕП за случващото се в България?

Моля, изберете един от посочените отговори

гласа
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:25, 22 сеп 20

Защо толкова много ви дразни Бойко Борисов?????Всичкизнаем защо г-жо Йнчева, само вие не си признавате.....Бойко води дясна партия, работи здраво, не е популист и не се бори за власт нечестно. Всичко това правите вие комунистите и еврокомунисти, защото усещате че историческото ви време вече отминава завинаги....Господ вижда всичко и краят ви ще бъде тежък и нещастен....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама