Доц. Мангъров: Ако тестваме всеки ученик с температура, за няколко седмици училищата ще затворят

18:21, 11 сеп 20 25 3337 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Когато децата тръгнат на училище, много скоро процентът на респираторните инфекции ще нарасне, което е нормално. Ако започнем да тестваме с PCR всяко дете, което вдигне температура, в рамките на няколко седмици една голяма част от училищата ще бъдат затворени. Това коментира в предаването „Лице в лице“ доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница.

„Ако ние искаме да действаме по този начин, просто да се отмени учебната година и да не се ходи на училище“, допълни иронично той.

Според него няма голям смисъл от така наречените изолатори в училищата, защото преди даден ученик да попадне там, той е общувал с всички останали деца. Освен това предишните дни, преди да е проявил клиничните симптоми, е бил точно толкова заразен, колкото и когато ги е проявил.

„По този начин само създаваме стрес на децата и впечатление, че правим нещо за тяхно добро, а всъщност нищо не правим“, на мнение е доц. Мангъров.

По отношение на предпазните маски той каза, че няма нито едно статистически достоверно клинично проучване, което категорично да доказва, че има ползи от носенето им.

„До февруари тази година СЗО излизаше с филмчета, които показваха, че няма полза от носенето на маски. След това изведнъж казаха, че носенето им е най-великото нещо на света. Да вкарваш нещо, да го налагаш на всички, при положение че няма научни доказателства, е неразумно“, смята доц. Атанас Мангъров.

Той коментира и въпроса с ваксините срещу COVID-19 и това ще има ли такава скоро.

„Ваксина има, но тя не е добре изпитана. Русия е по-напред поне със 7-8 години, защото там се използва същата технология, която е използвана за ваксината за ебола. Там се използват човешки аденовируси, които са много добре проучени. Те използват нещо, което вече съществува и на негова основа правят новата ваксина. Но тя също трябва да мине през целия етап на проучвания. Другите използват съвсем друга технология – маймунски аденовируси, които не са толкова добре проучени. Затова и могат да се очакват изненади“, обясни доц. Мангъров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама