Смазваща победа с над 80% от гласувалите получи Нинова

21:45, 12 сеп 20 / Политика 25 5858 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Корнелия Нинова спечели безапелационно прекия избор за председател на БСП с над 80% подкрепа от съпартийците си. Това съобщиха от екипа на Нинова.

"Нинова извървя тежкия път на историческа промяна, с която наложи най-демократичния избор, в който участваха всички членове на БСП. В света няма по-модерна форма, която въведоха българските социалисти, като се наредиха до испанските, германските, френските и английските партии", пише още в прессъобщението.

"Провеждането му беше адски трудно, защото Нинова проправи пътя на нещо ново по време на световна пандемия и при жестока вътрешна и външна опозиция и съпротива. Намесата отвън дойде от други партии, които заедно с вътрешната опозиция направиха многобройни опити да бламират прекия вот. На моменти вътрешната опозиция беше много по- ожесточена от външната и действа с опити за саботажи, ирационално и във вреда на БСП. Нинова стоически отстоя като нито се предаде, нито се продаде като, устоя на атаките както на свои, така и на чужди. Лидерът на социалистите преведе партията през кризата, консолидира я и ѝ даде посока.
Този избор беше наблюдаван и очакван от всички политически играчи в България. Нинова нагледно показа, че както променя партията си, така може да промени и модела на управление в България", посочват още от екипа на Корнелия Нинова.

В 19:00 часа изборният ден за БСП приключи. Днес БСП гласува пряко за председател на партията за първи път в своята история.

80 901 - толкова са членовете на БСП. Цифрата стана ясна чак по средата на изборния ден, в който социалистите от цялата страна за първи път избират пряко своя лидер. 

По данни от Общинските избирателни комисии, към 15:00 часа, на прекия избор на председател на БСП са гласували 45 435 социалисти при 56,1% избирателна активност. 

Първоначално бяха издигнати 55 кандидати, но впоследствие петима от тях декларираха пред Централната комисия за пряк избор на председател, че ще участват в надпреварата – Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Георги Тодоров, Валери Жаблянов и Красимир Янков.

Жаблянов и Янков се отказаха с аргумента, че го правят в знак на протест срещу настоящото ръководство, което обвиниха в манипулации на изборния процес. По-късно това направи и Тодоров, използвайки същите мотиви.

Така в битката останаха само двама - настоящият лидер Корнелия Нинова и Кирил Добрев

Снимка: БГНЕС

Списъците на Нинова за изборите в БСП пълни с бивши социалисти

"Гласувайте спокойно и мъдро. Днес всеки глас е важен. От вашия глас зависи съдбата на БСП и бъдещето на България", заяви по-рано днес Корнелия Нинова.

Аз гласувах за това мнението на всеки да бъде значимо, всеки да участва в решаването на своето бъдеще” посочи още Нинова, цитирана от БГНЕС. Тя подчерта, че за първи път правят такъв избор. “Исторически е”, допълни още тя и призова за висока активност, смело, спокойно и мъдро гласуване.

“Аз самата също така гласувам и да сложим край на порочния модел на управление на България” посочи тя.

Снимка: БГНЕС

Кирил Добрев: Аз партията заради паметта на баща ми никога няма да предам или продам

"Гласувах за силна и единна БСП. Гласувах така, че хиляди, милиони да се гордеят с левицата", заяви Кирил Добрев, след като гласува в Нови Искър. Кандидатът за председател на партията подчерта, че в цялата си кампания е заложил на идеите, на визията – на всичко, което трябва да бъде БСП.

По повод притесненията за манипулация на вота и това, че не е ясно колко точно е броят на имащите право на глас, Добрев подчерта, че притеснения няма, вярва в органите на партията. Той съобщи, че от сутринта има доста сигнали и жалби. 

За да бъде валиден изборът, в него участие трябва да вземат повече от половината членове на левицата. Избирателните списъци, по които ще се гласува, са предварително подготвени по общинските и съответно районните съвети на партията и предадени на комисиите, които да ги съхраняват до изборния ден. Те също имат и ангажимент да заличава от тях починали или напуснали партията членове.

Изборният ден ще е с продължителност от 7:00 до 19:00 часа, а упражняването на вота ще бъде единствено срещу предоставяне на лична карта. Всичко ще бъде публично, уверяват от комисията, натоварена с процеса и оглавявана от Емил Войнов. 1 140 са избирателните секции в страната, в които ще се гласува. Предвидени са 3 вида секции - стационарни, подвижни и мобилни, като мобилната се движи по график между малки населени места, съобщи БГНЕС.

След края на изборния ден резултатите ще бъдат засечени трикратно от ЦКПИ. Първи път ще бъдат въведени от електрони таблици, втори път ще се въведат хартиените протоколи от общинските избирателни комисии и трети път ще бъдат въведени протоколите от секционните избирателни комисии. Така ще бъдат избегнати всички технически грешки и възможност за спекулации. Според правилата, приети от НС на БСП, до 48 часа Централната комисия трябва да обяви резултат от прекия избор на председател на БСП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама