Ден 67: Следващото "Велико народно въстание" ще е в Деня на независимостта

21:14, 13 сеп 20 25 3260 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

От "Отровното трио" вчера заявиха, че днес ще дадат повече информация за датата на "третото велико народно въстание", а по-късно стана ясно, че датата на великото народно въстание е 22-ри септември от 17:00 часа. На 2 септември събитието съвпадна с откриването на новата есенна сесия на Народното събрание, което заседава за пръв път в новата си сграда - бившия Партиен дом. Тогава се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите в късните часове на деня. Имаше много задържани, а също така пострадали журналисти, чуждестранен дипломат и обикновени граждани, които нямаха нищо общо с протеста. Второто велико народно въстание премина мирно, без насилие. 

Снимка: БГНЕС

За 19:00 часа бе обявено начало на 67-ия ден на антиправителствените протести в столицата. Днешните демонстрации са под надслов „ Нас не ни е страх“. Във „Фейсбук“ организаторите от „Отровното трио“ посочиха, че исканията към правителството остават непроменени и настояват за оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев, както и за предсрочни избори, възможност за машинно гласуване и свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията.

Спокойно протече началото на 67-ия протест с искане за оставка на премиера и главния прокурор в София. Движението в района на БНБ бе спряно, на мястото има полиция и малко демонстранти. Не е известно дали тази вечер ще се състои иначе обичайното за протеста шествие до Орлов мост.

Тази вечер на стената на Партийния дом се прожектират видеопослания на българи от чужбина. Специалният акцент обаче бе видеопосланието на ирландската евродепутатка Клеър Дейли, която бе най-активна в обсъждането за България в европарламента през седмицата.                                     

Снимка: БГНЕС

И днес демонстрантите не спряха да скандират "оставка", "мутри вън", "Гешев е позор" и "Борисов вън".

Арман Бабикян от "Отровното трио" тази вечер заяви, че от договор с Газпром е изчезнала клаузата, че българия получава транзитни такси, дори през тръбата да не минава газ. "Това е кражба, която ни струва милиард и триста милиона лева загуба", категоричен е Бабикян.

Велислав Минеков от своя страна заяви, че от триото ще търсят отговорност за Кървавата сряда. "Ще искаме да знаем каква заповед е била дадена, за да бъдат арестувани граждани по малките улички", каза още Минеков.

В минутите след 21:10 часа протестиращите потеглиха на традиционното си шествие към "Орлов мост".

Днес българи в Брюксел излязоха на пореден протест пред сградите на Европейската комисия и на Съвета на Европейския съюз с искане за оставка на кабинета на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, предаде Дневник.

Снощи протестите преминаха спокойно и без напрежение, а демонстрантите бяха сравнително малко на брой.

Традиционното шествие в посока "Орлов мост" не се състоя. Това стана ясно от думите на Хаджигенов, който по-рано вечерта каза: "Днес няма никой от ГЕРБ в БНТ, така че няма нужда да се разхождате до "Орлов мост". Въпреки това около 22:00 часа протестиращите блокираха движението на кръстовището при булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви" и "Цариградско шосе".

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Аз 16:07, 14 сеп 20

Червеножълтурковска медия , платена от Черепа и комунистическата олигархия!!!Простаци Антибългарски ,подлоги на ТРИМАТА ГЛУПАЦИ И СЛАВИ ПРОСТАКА!!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама