"Шпигел": Цацаров и Борисов са нарушили закони, за да угодят на Ердоган

16:36, 14 сеп 20 25 3312 Шрифт:
Редактор:

Българското правителство и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров са помогнали на Турция в преследването на няколко опоненти на режима в Анкара и по този начин са нарушили международни конвенции и правни принципи. Това съобщи списание "Шпигел" в специално свое разследване, позоваващо се на секретни съобщения от турското посолство в София.

От съдържанието им се разбирало, че освен Борисов и Цацаров в депортирането на Абдуллах Бююк са участвали и българските спецслужби, пише "Дневник".

Бююк, издирван от Анкара заради подозрения за връзки с организацията на проповедника Фетулах Гюлен, бе тихомълком предаден на турските власти през август 2016 г. по начин, който е критикуван от много места. Това стана без съдебен процес, без възможност той да се консултира с правен съветник или семейството си, или да инициира обжалване срещу предаването, а вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала политическо убежище на турския гражданин.

Сега германското списание разкрива, че съдбата на Бююк е била обсъждана - или по-скоро предрешена - още в първите дни след опита за преврат през лятото на 2016 г.

"Веднага след опита за преврат в Турция премиерът Борисов и ръководителят на тайните служби се срещнаха с турския посланик в София. Според турски дипломатически доклад разговорът е бил за случая с Бююк. "Г-н Борисов разбира колко сериозен е въпросът... Правилното сега ще е да се организира лична среща на най-високо държавно ниво между правосъдните органи, за да започне нов съдебен процес", пише в документа. В друго съобщение от посолството турските дипломати обявяват, че премиерът ще уреди да се намери "бързо уреждане на въпроса", пише списанието.

Заглавието е "Как българският премиер Борисов се превърна в слуга на Ердоган", като е използвана думата handlanger, която има смисъл на лоялен служител, поддръжник или помощник, който не е някой важен подизпълнител в системата, но изпълнява съмнителни или криминални действия и единствената им стойност за една организация е, че са безусловно лоялни на боса.

"Файненшъл таймс": Българите губят търпение заради корупцията и Гешев

"Фактически, скоро след това е имало среща между турския посланик и тогавашния български прокурор Сотир Цацаров. От съобщението излиза, че изглежда висшият магистрат е предал на турците деликатна информация за Бююк. Турската страна била подканена да изпрати ново искане за екстрадиране. "Главният прокурор Цацаров ще излезе през август в годишната си отпуска. Но преди това той лично ще се заеме със случая", пишело в писмо на посолството за вътрешна кореспонденция."

Заключението на "Шпигел" е, че "тайните съобщения от турското посолство, които "Шпигел" получи, сочат, че Борисов, Цацаров и тайните служби на България активно са участвали в депортирането на член на турската опозиция (...) и то след като български съдилища преди това категорично са отхвърлили искането за екстрадиране".

Отговорът на Цацаров

Нито аз, като главен прокурор тогава, нито въобще прокуратурата имаха участие в тази процедура. Предаването на Бююк на турските власти е извършено по реда на Закона за чужденците в Република България, а не чрез екстрадиране“, става ясно от позиция на Сотир Цацаров по повод статията в „Шпигел“.

„Не съм допуснал каквито и да е нарушения на закона. В този, а и в други подобни случаи, налагали официални контакти с чужди дипломати у нас, съм се придържал стриктно към законовите правомощия на главния прокурор и българските национални интереси“, посочва още бившият главен прокурор и настоящ председател на антикорупционната комисия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама