Русия отпуска на Беларус кредит от 1.5 млрд. долара

17:42, 14 сеп 20 / Свят 25 2102 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Русия ще предостави на Беларус държавен кредит от 1,5 млрд. долара, заяви руският президент Владимир Путин в по време на срещата с беларуския президент Александър Лукашенко.

"Договорихме се, че Русия ще предостави на Беларус държавен заем в размер на 1,5 милиарда долара в този труден момент и ще го изпълним. Сега, доколкото знаем, нашите финансови министри работят по това на професионално ниво", каза той.

Разследващият комитет на Беларус предупреди срещу създаването на "отряди" за противодействие на силите за сигурност, за което призовават някои Телграм канали на привърженици на опозицията.. Следственият комитет също така отбеляза, че Наказателният кодекс предвижда наказание до 15 години затвор за организиране и участие в масови безредици.

"В интернет се появи информация за създаването на доброволни отряди, чиито членове са призовани да се противопоставят на представители на властите и по различни, включително насилствени начини, да се намесват в законната им дейност", се казва в изявление, публикувано на уебсайта на комитета.

Президентските избори в Беларус се проведоха на 9 август. Според ЦИК настоящият държавен глава Александър Лукашенко е спечелил с 80,10% от гласовете. Второ място с 10,12% зае Светлана Тихановска, която не призна резултатите от изборите. Скоро тя замина за съседна Литва, където е в момента. Веднага след обобщаването на резултатите от гласуването в градовете на Беларус започнаха масови протести, които в първите дни доведоха до сблъсъци със служителите на реда. Опозиционният координационен съвет, създаден в републиката, призова за продължаване на протестите. Властите обявиха необходимостта от спиране на незаконните действия.

Лукашенко спечели битката, а не войната

Президентът на Беларус Александър Лукашенко благодари на руския лидер Владимир Путин за подкрепата му след изборите в републиката. Той обеща на Путин по време на разговорите да го информира подробно за неделните протести в Минск.

Руският президент предложи на своя беларуски колега да предприемат действия за възстановяване на търговията, която е намаляла поради пандемията.

На среща на държавните глави в Сочи Путин отбеляза, че световната търговия между страните намалява поради разпространението на коронавируса. "Но в това отношение считам, че трябва да положим допълнителни усилия, не само за възстановяване на предишното предкризисно ниво на търговско-икономически отношения, но и за създаване на предпоставки за движение напред", каза руският лидер.

Последните събития показаха, че Беларус "трябва да остане по-близо до по-големия си брат и да си сътрудничат по всички въпроси", каза президентът на Беларус Александър Лукашенко. Според него събитията в Беларус са много сериозен урок, който и Москва, и Минск са научили.

Беларуските служби заплашвали Мария Колесникова с убийство

Лукашенко отбеляза, че Русия и Беларус трябва да планират съвместни военни учения за години напред, съобщава БГНЕС.

Руският президент добави, че Русия и Беларус ще продължат сътрудничеството в сферата на отбраната „и то в доста чувствителни области“.

Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин смята, че самите граждани на Беларус, без външен натиск, трябва да решат ситуацията, възникнала в тяхната страна.

Той заяви също, че счита предложението на Лукашенко за изменение на конституцията на Беларус логично, навременно и целесъобразно.

Според президента на Руската федерация, Русия се придържа към всички споразумения с Беларус, включително във формата на Съюзната държава и ОДКС.

Президентът на Беларус обеща да информира своя колега подробно за случващото се в републиката.

Двамата потвърдиха също, че Беларус ще бъде първата страна, която ще получи руската ваксина срещу коронавируса.

Както се договориха нашите министър-председатели, а след това и министрите на здравеопазването, Беларус ще бъде първата страна, която ще получи нашата антивирусна ваксина срещу COVID-19 и вече е започнала участие в последния етап от процеса“, каза Путин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама