Георги Ружев представя „A temple less sweet” в Галерия +359

10:59, 15 сеп 20 / Култура 25 3516 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Най-новият проект на известния художник Георги Ружев „A temple less sweet” ще бъде представен в едно от най-динамично развиващите се пространства за съвременно изкуство в София - Галерия +359 (улица “Галичица 21” в кв. „Лозенец“).

Верен на себе си, авторът е подготвил експлозивен коктейл за всички сетива. Изложбата включва видео инсталаци, авторска музика, широкоформатни принт инсталации и картини, които изграждат неговия “не чак толкова сладък храм”.

В своята почти 30-годишна практика на визуален артист Георги Ружев е установил една ясно разпознаваема територия на образи, които не описват света, а го създават наново”, пише артистичният директор на Галерията Ирина Баткова. Тя определя творчеството на Жоро Ружев като калейдоскопичната лавина от образи, запечатали не просто определени сюрреалистични моменти от истории, а целите истории, които ни потапят в свят едновременно познат и непознат, фрагмент от някакво паралелно съществуване.

Важна част от работата на Георги Ружев е фокусирана в музиката, която той композира за всеки един от проектите си. Тя е създадена с помощта на стари синтезатори и музикални инструменти, а за видеата е използвана отдавна излязла от производство аналогова техника. Този специфичен подход към изграждане на цялостна перформативна среда, съставена от звук и образ, е характерен за Ружев още от средата на 90 години, когато работата му беше съвсем новаторска за българската арт сцена.

Във всяка изложба лицето на автора се появява в разнообразни сюжети, но образът му не е константен – той се превъплъщава в личности от различни социални, религиозни и политически полета, генерирали днешните поп културни икони. Този акт не е част от дискусията, свързана с кризата на самоидентификацията на съвременния човек, а е декларация, че творецът има привилегията да бъде този, който той сам реши.

Дисекцията на видимото в последния проект на Георги Ружев не се опитва да намери „истината“ за света, той очертава параметрите на невъзможността да се конституира тази „истина“. Защото разбирането на света е на границата между физическото съществуване и обремененото от образователни, културни и политически модели, сетивно възприятие на това съществуване. „A temple less sweet“ създава измерение, в което тези модели нямат място, а историите са без начало и край и се развиват неограничено в пространството и времето.

Изложбата ще бъде експонирана в пространството на Водната кула в "Лозенец" от от 17.00 часа на 17 септември до 17 октомври

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама