Пътят на Марешки: От съветски възпитаник до зам.-председател на парламента

14:07, 15 сеп 20 / Политика 25 11985 Шрифт:
Автор:

Лидерът на „Воля“ и заместник-председател на 44-то Народно събрание Веселин Марешки ще остави дълбока следа в историята с десетките си политически лупинги и скандали. На 14 септември Варненският апелативен съд го осъди за рекет и изнудване на 4 години затвор при общ режим на изтърпяване

През годините Марешки често сменяше позицията си по въпросите на деня. Последният случай е проектът за нова конституция на ГЕРБ. Веселин Марешки първо обяви, че ще го подкрепи, след което заяви категорично, че няма да се подпише под проекта, за да не бъде внесен в парламента. На 2 септември стана ясно, че народният представител и депутатите му от „ВОЛЯ“ все пак са се подписали под предложението на управляващите от ГЕРБ, но самият Марешки така и не е прочел под какво се подписва.

В същия ден Министерски съвет отдаде на концесия плажа "Кабакум - Север 2" за следващите 20 години на дясната ръка на Марешки и доскорошен депутат от „Воля“ Андон Дончев.

Лупингите в политиката

Освен политическите си позиции Веселин Марешки често е сменял и партиите. Кариерата му в родната политика започва през 2005 г., когато основава партия Национално движение за свобода и демокрация (НДСД).

На местните избори в края на 2007 г. Марешки като кандидат на РЗС е избран за общински съветник, а след това и заместник-председател на Общинския съвет във Варна. Малко след това напуска партията. През същата 2007 година създава партия Либерален алианс, с която през през 2012 г. отново се коалира с партията на Яне Янев, създавайки коалицията „За РЗС с Марешки”.

На местните избори през 2011 г. Веселин Марешки участва като независим кандидат за кмет на Варна. Подкрепен е от ВМРО-НИЕ, ПД”Социалдемократи”, БСДП, и партия „Българска социалдемокрация – Евролевица”. Стига до балотаж с кандидата на ГЕРБ Кирил Йорданов, но губи изборите с подкрепа от 40.50%.

През 2016г. Марешки се кандидатира за президент. Той е издигнат от инициативен комитет, представляван от Пламен Христов. Кандидат за вицепрезидент му е Петър Петров. Веселин Марешки получава 11,17% или подкрепата на 427 660 български граждани, което му отрежда четвърто място на първи тур.

В края на 2016 г. Веселин Марешки сменя името на партията си на „ВОЛЯ“, с която се явява на парламентарните избори през 2017г. Формацията печели 12 депутатски мандата, а Веселин Марешки е избран за заместник-председател на 44-тото Народно събрание.

На евроизборите през 2019г. той оглави листата на "Воля - българските родолюбци". В нея влизат бивши партньори както на БСП, така и на Реформаторския блок и ДОСТ.

Връзките с Русия

През годините Марешки често е обвиняван, че лобира за Русия и дори, че е руски агент. Именно в Москва той започва да учи висшето си инженерно образование, но след 3 години се завръща в България и се дипломира в Техническия университет във Варна.

През 2018 година лидерът на „Воля“ поиска България да излезе от НАТО, за да „не сме подлоги на чужда армия“ и призова за провеждане на референдум по темата. Марешки беше категоричен, че Русия може да ни защити по-добре от военния алианс. Тогава той се обяви срещу закупуването на американските F-16.

Ден по-късно от партийния пресцентър разпространиха снимка на Веселин Марешки от Червения площад в Москва, където заместник-председателят на българския парламент и на Групата за приятелство с Русия наблюдаваше парада за Деня на победата.

Снимка: Facebook/Веселин Марешки

На 5 март 2019г. Марешки радушно посрещна тогавашния руски премиер Дмитрий Медведев в българския парламент и заяви, че „за разлика от други български политици, не се притеснява да говори свободно за добрата перспектива на българо-руските отношения“.

Снимка: Facebook/Веселин Марешки

От началото на 2020 година Русия има нов премиер - Михаил Мишустин, а Веселин Марешки побърза да се похвали, че двамата са състуденти от МГТУ „Станкин”.

Според някои медии съпругата на Марешки - Светлана Александровна, е кръвна роднина на руския президент Владимир Путин и в това се криел успешният им бизнес. 

През 2013 година като президент на Локо (Пловдив) Веселин Марешки е декларирал къща във Волгоградска област, Русия, по цена на придобиване - 0 лева.

Бизнесът с лекарства

Ако има нещо, с което Марешки се гордее, това е фармацевтичният му бизнес. Името му виси върху стотици аптеки в цяла България.

През 1991 г. основава най-голямата верига аптеки в България.. Именно в СССР той завързва първите си връзки във фармацевтичния си бранш. В периода между 1991 г. и 1992 г. успява да навлезе в прохождащия тогава пазар на лекарства в България.

През 2012 г. Веселин Марешки е собственик на аптеки в почти всички големи градове на България. Притежава дялове в 46 компании, опериращи в различни дейности. Собственик е на 2 фирми за търговия с фармацевтични и козметични стоки – „Лиафарм“ и „Варна фарма холдинг“. Чрез „Варна фарма холдинг“ притежава 100% от Медицински център „Младост“. Посредством сестра си, Марешки притежава 98% и в трета фармацевтична компания – „Юникомс фарма“, управлявана от Дилбер Вайсалова.

Компанията „Варна фарма холдинг“ стои зад над 70 аптеки на територията на град Варна. Чрез нея бизнесменът управлява и „Диджител“, занимаваща се със строителство и дизайн. Собственик също така е и на „Юнисофт солюшънс“ ЕООД и „Тракия-ТД“. През 2010 година чрез същата „Варна фарма холдинг“ Веселин Марешки придобива и сградата на БТК в морската ни столица, заедно с още две сгради, на обща стойност 16 млн. лв.

През юли 2012 г. проявява интереси и в спорта и става собственик на Локомотив (Пловдив). Напуска отбора след края на сезон 2012/13, като опростява 2.5 млн. дългове на клуба към него.

Бизнес с горива

През 2015г. Веселин Марешки се хвърля и в бизнеса с горивата. Създава своя верига бензиностанции "VM Petroleum", в която продава горивата с по 20-30 стотинки по-евтино, отколкото са в бензиностанциите на големите вериги. По този начин той ги принуждава  да последват примера му.

Преди изборите през 2017г. Марешки открива своя бензиностанция и в столичния квартал Люлин, където изгражда цели 50 колонки. Заради изключително ниските цени в деня на откриването й пред нея се вият дълги опашки.

През месец август 2018г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глобява със 175 хиляди лева фирмата на Марешки „Трейднет Варна“ ЕООД, с която той навлиза в бизнеса с горива. Причината е, че продавал бензин, дизел и пропан-бутан на дребно на цени, по-ниски от разходите за производство и реализация на продуктите. Регулаторът е категоричен, че това е нелоялно привличане на клиенти.

Ако тогава ниските цени привличаха потребителите и това влияеше на изборните му резултати, то през 2020 година ситуацията е съвсем различна. След като „Воля“ се подписа под проекта на ГЕРБ за нова конституция, пред бензиностанциите му отново имаше опашки, но този път гражданите зареждаха гориво за стотинки в знак на протест.

Дело за рекет

През годините ексцентричният депутат е участвал в редица скандали. Най-големият завършва с дело за рекет.

През 2015 година Окръжната прокуратура във Варна внася в съда дело срещу Марешки за нанасяне на лека телесна повреда и изнудване. Заедно с него на съд е предадена и Красимира Колева, също подсъдима за изнудване.

Според обвинението му през есента на 2014 година Веселин Марешки е поискал наем в размер на 10 000 лв. за варненския ресторант "Ред хот пица". За да го получи, заплашил наемателя на заведението Асен Миланов, че ще разруши пицарията му или ще я затвори.

Прокуратурата твърди, че Марешки е спрял електрическото захранване на ресторанта и дори частично е съборил незаконно изградената тента. Случаят доби популярност, след като Марешки влезе и във физически сблъсък с общинския съветник Костадин Костадинов, който присъствал на мястото, за да защити Миланов. Поради тази причина Марешки отговаря пред съда и за нанасяне на лека телесна повреда. Тогава настоящият депутат беше арестуван и задържан във Второ районно във Варна заради побой над общинския съветник Костадин Костадинов, днес лидер на „Възраждане“.

През 2017г. съдът спря делото за изнудване срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки заради депутатския му имунитет и изпрати казуса в Софийския градски съд (СГС). През 2018г. народният представител се отказа от имунитета си, което позволи производството срещу него да бъде възобновено.

През 2019 година на първа инстанция депутатът беше оправдан от състав на Варненския окръжен съд.

На 14 септември 2020 година Варненският апелативен съд го осъди за рекет и изнудване на 4 години затвор при общ режим на изтърпяване. Присъдата подлежи на обжалване. На Марешки е наложена и глоба от 8 хиляди лева.

Той отрича да е виновен и оправда присъдата с предстоящия европейски доклад, в който да бъде отбелязано, че в България има осъден депутат.

Скандали съпътстват и „Воля“

Последната партия на Веселин Марешки „Воля“, с която той влезе в 44-тото Народно събрание, също е забърквана в редица скандали.

През 2019г. формацията се явява на евроизборите като коалиция "Воля - българските родолюбци". Втори в листата с кандидати за ЕП е Орхан Исмаилов, който на партиен митинг по-рано заявява, че е време България да има турски министър-председател.

На местните избори отново през 2019г.  Марешки издигна депутата Пламен Христов за кандидат за кмет на София. Същият е с обвинения за отправени заплахи към собственици на аптеки, с цел да ги принуди да закупуват лекарства и лекарствени средства само от една фирма.

В Момин проход пък издига за кмет Диана Габровска, която превзе социалните мрежи с голи снимки, публикувани в сайтове за възрастни. Няколко месеца по-късно тя се явява на конкурса „Плеймейт на годината.

Бивша плеймейтка е и депутатът от парламентарната група на „Воля“ Елена Пешева, чийто голи снимки също разтърсиха обществото.

В началото на 2020 година Марешки нерече колегата си от БСП Стоян Мирчев "изрод", а евродепутата Ангел Джамбазки "нещастник".

През лятото на 2020 година депутатът Андон Дончев, който месеци по-късно получи „конституционната концесия“, напусна НС. Оказа се, че цели девет души от листата на "Воля" са се отказали да влязат на негово място в парламента.

На 15 септември 2020 общински съветник от "Воля" във Вършец е арестуван зарази участието си в банда, нанесла побой над служител в заложна къща.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама