Коронавирусът у нас: 8 учители от столично училище са с Covid-19

19:27, 16 сеп 20 25 4295 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Осем учители от столичното 55-о училище „Петко Каравелов“ са с положителен тест за коронавирус, съобщиха за „Хоризонт“ от Регионалната здравна инспекция.

"Започва тестване на всички контактни лица", каза говорителят на РЗИ - София Руслана Петрова.

„През почивните дни директорката на училището е събрала персонала с идеята да се подготвят за 15 септември и в съботния ден една от преподавателките не се е почувствали добре. Направени са PCR тестове на всички– на целия персонал. Осем са положителни. Две от учителките са имали контакт за кратко, с маски, на 15 септември с предучилищните и първокласниците. Утре и вдругиден в лабораторията на РЗИ ще бъдат изследвани и самите деца без да затваряме училището", допълва Петрова.

COVID-19 в русенско училище

16-годишно момче от Русе е с COVID-19, съобщиха от Областния оперативен щаб. По информация на БНТ става въпрос за ученик от 11 клас на Математическата гимназия „Баба Тонка“ в крайдунавския град. По данни на РЗИ той не проявява сериозни симптоми и е под домашна изолация.

Момчето заедно със своите съученици е участвало в кратък час на класа сутринта на 15 септември и едва в следобедните часове се е почувствало зле и си е направило тест, който е дал положителен резултат за коронавируса.

Директорът на учебното заведение Галина Бобева обясни, че цялата паралелка е под карантина и ще премине на дистанционна форма на обучение.

„Със сигурност сме вече първото училище, което още от първия ден се оказа, че има положителна проба на болен ученик. Всички останали, спазвайки всички хигиенни изисквания, продължаваме по обичайния си начин. Извършва се постоянна дезинфекция на всички помещения в училището. Осигурени са и предпазни средства за всички учители и ученици“, коментира Бобева.

Тя уточни, че не се е наложила карантина на класния ръководител на момчето, тъй като е бил с маска по време на часа и след направения тест е дал отрицателен резултат за COVID-19.


Снимка: CanStockPhoto

COVID-19 и в детска градина в старозагорско село

В детска градина „Детелина“ в село Оризово, община Братя Даскалови, е регистриран случай с COVID-19. Заразеният е от персонала. Изследват се всички контактни лица, съобщи БГНЕС.

Със заповед на кмета на община Братя Даскалови, дейността на детското заведение е преустановена за периода 15 – 22 септември 2020 г. Взети са всички необходими противоепидемични мерки, връчено е предписание за извършване на крайна дезинфекция от лицензирана фирма.


Снимка: CanStockPhoto

155 нови случая на COVID-19 у нас

155 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Направени са 4312 PCR теста. Toва сочат данните на Единния информационен портал.

7 са починали през изминалото денонощие. 734 души са хоспитализираните, от които 46 са в отделения за интензивно лечение.

Общият брой на заразените у нас от началото на пандемията е 18 216 души, от които активни в момента са 4423.

Излекуваните през последните 24 часа са 127, а общо за страната те са 13 057. Жертвите на епидемията у нас са 736 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама