Асим Адемов: Програмата за училища посланици на ЕП е изключително успешна

08:49, 16 сеп 20 / Политика 25 1853 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Форматът на Програмата за училища посланици на Европейския парламент е променен за новата учебна година. Тя е изключително успешна и спомага за обогатяване знанията на учениците и учителите за Европейския съюз. Това показват резултатите от нея. Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Асим Асдемов, който е член на Комисията по култура и образование, съобщи официалният му сайт.

За 4 години в България статут на представители са придобили 100 училища. Програмата преминава сега на тригодишен цикъл“, уточни евродепутатът. Целта е да се осигури по-голяма устойчивост на резултатите, да се разрасне обхватът, за да има трайно задълбочаване на придобитите знания. Най-новите акценти в нея са два:

Приемственост и дигитализация. Ще се въведе тригодишен цикъл за провеждане на Програмата. През първата година участниците ще се запознаят с нея и ще се фокусират върху дейности с местно измерение. Втората година учениците ще организират дейности на национално равнище. Третата ще се счита, че участниците са вече експерти в прилагането на Програмата и те ще станат ментори на новоприсъединили се училища и ще съдействат за организирането на съвместни дейности.

Другата новост са онлайн помагалата“, обясни още Асим Адемов. Те ще се публикуват в европейския сайт на Програмата, ще се планират семинари за обмен на опит, добри практики сред учителите от всички нива. Ще се раздават плакети и сертификати. Ще се изгради и мрежа за завършилите младши посланици. Те ще имат възможност да участват в общоевропейска мрежа на учениците, участвали в Програмата.

Тази година тя ще се реализира с акцент дигитализация“, поясни евродепутатът:

Когато е възможно, срещите ще се провеждат онлайн. Проектите ще бъдат публикувани в специални онлайн платформи и оценяването им ще бъде на база качената информация в интернет.

Важно е да се спомене, че част от миналата Програма премина под знака на пандемията. Всички училища посланици показаха, че могат да бъдат гъвкави и бързо да се адаптират към извънредните обстоятелства“, подчерта Адемов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама