Официално: България взе нов дълг от 2.5 млрд. евро

11:24, 16 сеп 20 / Политика 25 1671 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Министерството на финансите е пласирало ycпeшнo нa мeждyнapoднитe пaзapи двe eмиcии eвpooблигaции c oбщ oбeм 2,5 млpд. eвpo. Oбщaтa cтoйнocт нa ĸнижaтa е разпределена в двe oблигaции c eднaĸвa cтoйнocт- пo 1.25 млpд. eвpo. Maтypитeтът нa eднaтa e 10 гoдини, a нa дpyгaтa - 30 гoдини, съобщи на брифинг министърът на финансите Кирил Ананиев.

"Това е първото излизане на международните пазари на страната ни от 2016 г., а България остана единствена от региона през 2020 г. без емитиран дълг навън. За пръв път пласираме 30-годишна емисия. Тя предизвика безпрецедентен интерес сред инвеститорите. Заявките надвишаваха над 4 пъти търсенето", коментира Ананиев.

Задава ли се нов държавен дълг?

Изявлението на финансовото министерство идва след като Мая Манолова, а след нея и Корнелия Нинова обявиха, че държавата взима нов дълг, без обосновка защо се налага това. 

"Крайният резултат е уникален в досегашната икономическа история на България. Постигната доходност в двата транша, която можем да сравним с доходността, която постигат държави с по-висок кредитен рейтинг от нашата държава, включително и от еврозоната", обясни още финансовият министър. По думите му това показва, че доверието към страната ни е на много високо ниво.

"Успехът е и в резултат на поддържането на строга фискална политика, както и на това, че през юли влязохме и в ERM II", каза още Ананиев. "Радва ни и активното участие на българските инвеститори, които придобиха 16% от общия обем на книжата. Участваха инвеститори и от Великобритания, Германия, САЩ, Нидерландия, Белгия и други държави", посочи финансовият министър.

Средствата ще се използват за рефинасиране на съществуващ дълг, за увеличаване на размера на фискалния резерв, за покриване на социално-икономическите мерки за COVID-19, както и за финансиране на бюджетния дефицит.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама