Протестиращи влязоха в Народното събрание, от НСО ги изведоха със сила

18:10, 16 сеп 20 25 4730 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Представители на гражданската платформа на Мая Манолова „Изправи се.БГ“ и на „Системата ни убива“ влязоха в Народното събрание. Пред деловодството те чакат депутатите, които да разпишат декларация с настояване за разпускане на парламента, оставка на главния прокурор Иван Гешев, изразяване на несъгласие с проекта на конституция на ГЕРБ и безусловна подкрепа за исканията на протестиращите.

Минути след 18:00 часа от НСО изведоха протестиращите, използвайки сила, като се позоваха на Закона за НСО. Те бяха освиркани от събралите се пред входа на парламента граждани, които скандарит: "мафия", "еничари" и "оставка".

Протестиращите замерят с предмети полицията. Домати, яйца, бутилки минерална вода летяха към десетки полицейски служители, които са строени пред входа на бившия Партиен дом.

Вера Иванова от „Системата ни убива” каза пред медиите, че служители на НСО са ги ритали.

Позиция на НСО

"На основание чл. 27 от Закона за Националната служба за охрана и във връзка с чл. 5, ал. 2 и чл. 13 и чл. 23а от Правилника за вътрешния ред на Народното събрание на Република България, служители на НСО, в тясна координация с Министерството на вътрешните работи, изведоха принудително група граждани, които в нарушение на посочените разпоредби отказаха да напуснат охраняем от НСО обект - сграда на Народното събрание.  Националната служба за охрана спазва стриктно приложимия към дейността и функциите й закон и съответните подзаконови нормативни актове", заявяват от Националната служба за охрана.

И допълват: "НСО няма да допусне да бъде употребявана за политически цели и ще се противопостави остро на всякакви опити в тази посока".

Протестът, ден 70: ГЕРБ готви служебна победа на изборите

Няма да мръднем оттук докато не се срещнем със всички депутати и исканията ни не бъдат изпълнени. Тук сме до края, докато не се разпишат 240 декларации“, обяви по-рано Никола Вапцаров, който е един от учредителите на платформата. Протестиращите са изпратили писма с тези си намерения до президента, до ЕК, до омбудсмана и до други институции. 

"Отказваме да си тръгнем от парламента поради наглото и безобразно поведение на председателя на парламента Цвета Караянчева. От „Изправи се.БГ“ бяхме заявили участие в Комисията по енергетика, където се обсъждат сметките за парно на гражданите. "Топлофикация" трябваше да върне надвзети със задна дата суми, но отказа. Председателят на енергийната комисия потвърди сутринта, че от "Изправи се.БГ" ще бъдем допуснати до заседанието, за да защитим интереса на гражданите срещу монополиста. Караянчева обаче лично се е разпоредила три пъти за последната една седмица от „Изправи се.БГ“ да не бъдем допускани за участие в заседанията на парламентарни комисии", заяви председателят на Гражданската платформа Мая Манолова.

Декларация има и за премиера Бойко Борисов, като с подписа си трябва да се съгласи да подаде оставката. „Който реагира пръв. Ако Бойко Борисов пръв си подаде оставка, ще си тръгнем, няма да тормозим депутатите“, коментира Вапцаров.

Депутати от БСП вече са взели декларация, като са обещали да я обсъдят на заседание на парламентарната група. „Казаха, че е много вероятно да го подпишат“, уточни Никола Вапцаров.

С протестиращите е и човек с тежки увреждания, на когото е отказан достъп до тоалетната, съобщиха от "Системата ни убива".

Те допълват, че се подготвя изхвърлянето им от сграда. "Решени сме да останем до получаване на оставката на кабинета "Борисов 3"!", категорични са протестиращите и призовават хората да ги подкрепят отвън.

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че няма да позволи в НС да се правят провокации.

"Не виждам каква е причината те да продължават да стоят тук. Аз съм заявила своето желание за диалог с тях. Уточняваме кога ще е възможно ПГ на ГЕРБ да ги приеме", заяви на брифинг в парламента Караянчева.

"Не бива да допускаме да се повтори случилото се с медицинските сестри. Призовавам НСО също да си свършат работата и да уведомяват гражданите за моите разпоредби, които в началото на февруари съм спуснала. Дамите в момента са внесли документ, като цивилизовани хора ще направим всичко възможно да се проведат срещи. Разбирам, че има и дете, учудвам се какво прави то там", каза още тя.

Малко след изказването на Караянчева стана ясно, че жандармерията е започала да блокира входа на Народното събрание откъм бул. "Дондуков".

Малко след 16:30 часа пък възрастна жена легна на бул. "Дондуков" и спря движението в знак на протест срещу правителството. Тя каза, че пенсията й е 186 лева и попита как се живее с тези пари. Жената заяви, че ножът е опрял до кокала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама