СБЛЪСЪК: Кой вкара журналистите в мазето?

09:00, 17 сеп 20 / Сблъсък 25 3210 Шрифт:
Биляна Иванова

Новият политически сезон започна в нова пленарна зала. В Партийния дом депутатите вече имат модерно работно място. Чистото строителство на залата ни е струвало 18 млн. лева, като само стъкленият покрив е на стойност почти 1 млн. лева. Народните представители обаче се „нанесоха“ там преди залата да е напълно готова. Система за гласуване още няма затова се използва тази от емблематичната зала в сградата на Народното събрание.

Новата зала на депутатите: европейска, ама не съвсем

Наред с удобствата за депутатите са неудобствата за журналистите. Те са на партерния етаж на сградата и нямат никакъв пряк контакт с народните представители. Медиите са изолирани в зала с два малки телевизора, с лоши картина, звук и интернет. Европейските журналисти осъдиха условията на работа на българските си колеги, а самите парламентарни журналисти внесоха подписка заради ограниченията в новата сграда на парламента.

Парламент без журналисти не е Народно събрание, а Партиен дом

В дебата по измененията в изборното законодателство възникна въпросът кой вкара журналистите в мазето. От БСП неведнъж са се изказвали в подкрепа на медиите и са обвинявали ГЕРБ, че те са отговорни за сегашните ограничения. От ГЕРБ пък винаги им отговарят, че си правят политически пиар с темата. Представяме мненията на председателя на парламента Цвета Караянчева и депутата от БСП Крум Зарков.

Изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че с промените в Изборния кодекс управляващите наливат масло в огъня на недоволството беше посрещнато бурно от депутатите на ГЕРБ. Тогава Крум Зарков се обърна към председателя на парламента: „Не знам дали чувате репликите, които се подхвърлят към различните оратори от залата. Не знам дали видяхте как реагират в залата, когато председателят на основната опозиционна сила в парламента говори. Не знам дали сте запознат с факта, че вчера в правната комисия не бяха допуснати участници и експерти от гражданското общество, а допуснатите бяха прекъсвани и с тях се държаха по абсолютно същия начин, както сега“.

Снимка: БГНЕС 

Искам да обърна внимание, че в последните седмици се забелязва опасна тенденция, започнала от това, че вкарахте журналистите в мазето. Минала през това, че вчера не пуснахте гражданското общество и експертите в комисията и свършваща с грухтенията, които чуваме тук, за да не може да се говори“, заяви Зарков и подчерта, че трябва да знаем има ли още в тази страна парламент, защото парламентът не е само нова зала. „Парламентът е и начин на общуване и моля, който не го владее- да го напусне“, призова той.

Нападките на опозицията предизвикаха емоционалното изказване на Цвета Караянчева. „Когато е строена тази зала и е идейно проектирана Георги Пирински (бел. ред. депутат от БСП) е бил председател на Народното събрание. Движението на потоците народни представители, журналисти и администрация са ясно маркирани от него и подписани“.

Престанете да търсите причини за политически пиар и да се правите на симпатични пред журналистите“, коментира тя и подчерта, че безкрайно цени и уважава труда на медиите.

Снимка: БГНЕС

Цвета Караянчева призова депутатите: „Моля, когато ви се обадят журналисти от всички медии вдигайте телефоните и давайте интервюта, правете срещи“.

Според нея БСП спекулират с темата за допуска до заседанието на правната комисия, на което се обсъждаха поправките в Изборния кодекс. „Председателят на комисията по моя заповед допуска или не допуска, прави преценка за броя на хората, които трябва да бъдат в комисия. Има противоепидемични мерки, които трябва да се спазват“, каза още тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама