Дългът от 5 млрд. лв. да остане като резерв, ако има по-голяма криза, препоръчва Николай Василев

08:15, 17 сеп 20 25 1828 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

5 милиарда лева дълг изтегли България от международни финансови пазари. Това стана с продажбата на две емисии облигации. Едната ще се плаща 10 години, а втората - 30. Парите ще се ползват за покриване на социално-икономическите мерки на правителството в отговор на пандемията от коронавирус у нас, както и за икономическото възстановяване след кризата и за финансиране на бюджетния дефицит.

„Като финансова операция тя е отлична и екипът на министър Ананиев заслужава поздравления. България, в тези трудни времена, получи голям заем при доста изгодни лихвени условия“, коментира пред bTV бившият министър на икономиката Николай Василев.

Според него обаче този дълг не е необходим, защото България има нелош фискален резерв, а и бюджетът до края на август е на голям излишък от 1,5 милиарда лева. „България вероятно е единствената държава от всички европейски страни, която засега има излишък и това може да остане така“, обясни Василев.

Задава ли се нов държавен дълг?

„Едно правителство, особено в края на мандата и когато е притискано от протести, то има склонност да харчи безкрайно. Това е проблемът – защо е необходимо и за какво ще бъдат изхарчени тези пари“, коментира още той.

По думите му от началото на пандемията досега страната ни не е прахосвала много пари, както други държави, но много малко пари са отишли за медицински цели. Също така много малко пари са давани на секторите, които са пострадали от тази криза. В същото време, по думите на Николай Василев, много средства се раздават на хора, които изобщо не са пострадали от кризата.

Той е на мнение, че тези 5 милиарда лева трябва да останат като голям резерв, ако
догодина има по-голяма икономическа криза

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама