Владимир Левчев: "Републиканци за България" и ДБ заедно биха били дясната алтернатива

08:44, 17 сеп 20 / Политика 25 1988 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Макар да не съм активен участник в протестите, както през 2013, определено ги подкрепям от самото начало, а и преди начлото, когато бяха протести срещу Гешев, още преди да стане главен прокурор. Мисля, че несменяемостта и неограничената власт на главния прокурор е основната пречка в борбата с корупцията, олигархията, задкулисието, олицетворявано от Пеевски.

Протестът, ден 70: Поискаха оставката и на Караянчева

Има хора в дясната част на политическия спектър, които са против протестите, или ги подкрепят пасивно и с много уговорки. Тяхната теза е, че алтернативата на управлението на Борисов е управление на Радев (макар че служебен кабинет, а Радев вече е ималo един такъв, не е реално управление) и на БСП. БСП, с новото си старо ръководство, според мен няма никакви шансове за изборна победа (достатъчно гласове, за да направи правителство или да бъде водеща сила в нова управляваща коалиция).

"Демократична България" за сега е единствената политическа сила, която ясно и категорично, и поименно назовава проблемите: Пеевски, Доган, Гешев. И Борисов - откакто той е неразличим от останалите трима. Позицията на някои дясно-центристи, че ГЕРБ все пак е по-малкото зло и протестите и оставката на Борисов могат да доведат по-голямо зло са несъстоятелни.

Първо, избори така или иначе ще има, ако не предстрочни, то напролет. Какво ще се промени до тогава? ГЕРБ ще изгуби още повече (може би катастрофално), пеевските медии и главния прокурор ще водят война с "Демократична България" и всички, които са против статуквото. За сега има много въпросителни за формацията на Слави Трифонов, която най-малкото ще отнеме гласове от Каракачанов и компания. Има още повече въпросителни за евентуална формация на Мая Манолова.

Цветан Цветанов гради структури и във Врачанско

Една дясно центриска, про-евроатлантическа "републиканска" формация на Цветан Цветанов (който беше стратега на ГЕРБ) има шанс да поеме голяма част от разочарованите досегашни привърженици на ГЕРБ. В коалиция с "Демократична България", това би било една много силна дясно-центриска алтернатива на сегащното управление.

Така че идеята, че ако не е Борисов, ще е Нинова (или Радев) е несъстоятелна. А избори така или иначе ще има, най-късно напролет. Трябва да избираме внимателно и отговорно.

Политиците често (ако не винаги) казват едно, а правят друго. Но все пак по-важни са партийните програми, отколкото харизматиочните лидери (имхме и Цар и Пъдар). Освен това в нашата ситуация на унищожителна ( обричаща ни на постоянно последно място в ЕС) корупция и задкулисна олигархична власт, коалициите са за предпочитане пред властта на силни лидери. Както знаем - всяка власт корумпира (или бива корумпирана от мафията), но абсолютната - абсолютно.

Topnovini.bg публикува коментара на поета Владимир Левчев, поместен във Facebook.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама