От ГЕРБ не се пребориха за смесена избирателна система за ВНС

14:15, 17 сеп 20 / Политика 25 3552 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Депутатите приеха окончателни поправки в Изборния кодекс. Заседанието започна с кворум от 123 народни представители, като БСП и ДПС отново не се регистрираха.

Вчера беше решено на предстоящите избори да можем да избираме как да гласуваме- машинно или с хартиена бюлетина. Машини няма да има само в секциите с под 300 избиратели. От опозицията обвиниха управляващите, че с опцията за хартиена бюлетина, готвят фалшификация на изборите.

Ремонт на ремонта на Изборния кодекс

Окончателно отговорността за машинния вот премина в ЦИК. Така при компрометирани избори или проблеми в изборния ден, ГЕРБ ще излязат "чисти". Те не отстъпиха от идеята си въпреки критиките и оставката на председателя Стефка Стоева. Все още няма кандидати, които да я заместят, а срокът за номинации вече изтече. 

Избирателната комисия ще може да избере дали да наеме машините или да ги закупи. Беше отхвърлен текстът на БСП Министерски съвет да бъде отговорен за устройствата. 

Държавната агенция „Електронно управление“ с представители на институтите за стандартизация и по метрология трябва да удостоверят съответствието на машините с изискванията в 30 дневен срок, след като ЦИК им ги достави. Според експерти по изборно законодателство обаче този срок е прекалено кратък. 

ГЕРБ прехвърлят логистиката на ЦИК, за да излязат "чисти" след изборите

От ГЕРБ не успяха да се преборят за смесена избирателна система за ВНС. От партията бяха изписали цяла глава, за да сменят правилата, но не получиха подкрепа дори от коалиционните си партньори "Обединени патриоти". ГЕРБ настояваха 200 от депутатите във ВНС да се избират мажоритарно, а останалите 200 пропорционално. Изборът за ВНС се запазва като този за обикновено Народно събрание. 

И една изненада. Въпросите, които са от компетентността на ВНС, ще могат да се решават с референдум. Предложението е на патриотите, а от ГЕРБ го подкрепиха, въпреки че първоначално го отхвърляха. Промяната мина през заключителните разпоредби на Изборния кодекс. 

Съмнения в системата за гласуване. Партиите от опозцията се усъмниха в легитимността на гласуваните поправки в Изборния кодекс. За проблем първо алармираха от ДПС, след това от БСП потвърдиха. Според тях системата позволява да се гласува без отпечатък. Настояха да се проверят гласуванията и сутрешният кворум. Зам.-председателят на парламента Валери Симеонов ги увери, че всичко е наред. 

"Новият изборен кодекс е приет. Честито на печелившите и на всички", заяви Валери Симеонов, след приемането на поправките. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама