Радев ще наложи вето на промените в Изборния кодекс

11:19, 17 сеп 20 / Политика 25 2911 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Президентът Румен Радев ще наложи вето на промените в Изборния кодекс. Според него чрез тях управляващите правят опит да „доразпределят порциите“ и да манипулират изборите. „Но мисля, че България вече се осъзнава и няма да приеме поредна манипулация на изборния процес“, заяви държавният глава.

Вчера беше решено на предстоящите избори да можем да избираме как да гласуваме - машинно или с хартиена бюлетина. Машини няма да има само в секциите с под 300 избиратели. От опозицията обвиниха управляващите, че с опцията за хартиена бюлетина готвят фалшификация на изборите. Гласуването на промените в Изборния кодекс продължава днес, като депутатите решиха ЦИК да отговаря за машинния вот.

Румен Радев коментира и вчерашната ситуация в Народното събрание, когато представители на НСО изведоха насила протестиращи от сградата. Тогава се чуха призиви НСО да бъде разапусната.

Служителите на НСО са действали по указания на стопанската на Народното събрание – Цвета Караянчева“, категоричен е Радев. Той подчерта, че проблемът не е в НСО, а в начина, по който се управлява държавата, и в производството на „нефелни и лобистки закони“. „Отдавна има всички условия да се подадат оставки. Това, което стана вчера, е радикализация на протеста и това е нормална реакция“, смята държавният глава.

Според него ако има призиви за закриване на НСО, Народното събрание трябва да посочи коя друга структура и с какви правомощия ще поеме охраната на „тези критични обекти“ от нашата национална сигурност – Министерски съвет, Народното събрание и президентството.

Държавният глава коментира и дебата в ЕП за състоянието на демокрацията и върховенството на закона в България. Според него е показателно, че той се води там, докато „българският парламент отрича съществуването на проблема“.

Управляващите и главният прокурор се опитаха да излъжат българите за инициативата и темата на изслушване в ЕП. Но ЕП ги излови в крачка. И това е достатъчен аргумент да си подадат оставка. Всички граждани и европейци желаят европарите да стигнат от българските граждани, а не до шкафа на Борисов. Акцентът върху върховенството на закона ще има последствия. И ще стане така, че греховете на Борисов и заемите на това правителство ще се плащат от следващите поколения“, посочи Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама