БСП и ДПС искат оставката на Цвета Караянчева

11:39, 17 сеп 20 / Политика 25 2591 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Парламентарните групи на БСП и ДПС поискаха оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Всяка група има своите мотиви.

Протестиращи влязоха в Народното събрание, от НСО ги изведоха със сила

За левицата повод е вчерашното насилствено извеждане на протестиращи от бившия партиен дом. Представители на „Изправи се.БГ“ и „Системата ни убива“ влязоха в сградата и отказаха да излязат, докато управляващите не подадат оставка. В социалните мрежи се появиха клипчета как служителите на НСО извеждат демонстрантите. В сградата беше и дете с увреждания, на което е бил отказан достъп до тоалетна.

„Стигнахме до абсурдната ситуация тоалетната в Народното събрание да се окаже политически фактор“, коментира Антон Кутев от БСП. 

Цвета Караянчева обяви, че няма да подаде оставка и да позволи Народното събрание да бъде участник в провокация. Тя уточни, че не се занимава с пропускателния режим в парламента. Според Караянчева БСП си правят политически пиар със ситуацията, а Мая Манолова се опитва да се възползва от „Системата ни убива“.

ДПС с друг повод. Лидерът на движението Мустафа Кардайъ обяви, че ще стартират процедура за отстраняването на Цвета Караянчева от председателското място и ще търсят подкрепа. Причината е, че Караянчева не е реагирала на техен сигнал за несъвместимост на член на ЦИК. Сигналът до момента не е публично оповестяван.

Проекторешение за отстраняване на председателя на Народното събрание може да се входира с подписите на 1/3 от депутатите и след това да се гласува в зала.

Оставка поискаха и "Изправи се.Бг" и "Системата ни убива". Мая Манолова определи Цвета Караянчева като самозабравил се депутат, превърнал Народното събрание в политическа централа, охранявана от частна фирма. "Кога НСО се превърна във фотостудио „Бояна“", коментира Манолова и настоя за проверка в държавната служба, защото гардовете снимали докато извеждат протестиращите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама