Реставрират мозайките на паметника "Бузлуджа"

20:40, 17 сеп 20 25 5586 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Започна реставрирането и укрепването на мозаечните пана на паметника "Бузлуджа", съобщи bTV.

Международен екип от реставратори от България, Германия, Гърция и Швейцария започнаха да събират и документират изпопадалите мозайки от пода. Същевременно специалистите картографират съществуващите мозайки на стените, оценявайки кои участъци са изложени на най-висок риск.

Снимка: БГНЕС

Направено и подробно обследване, от което става ясно, че конструкцията на сградата не е нарушена.

Мозайките будят най-голям интерес у туристите. Паната са разположени на близо 1000 кв. метра. Реставрационните дейности ще продължат до края на месеца. 

Снимка: БГНЕС

 

"Това е едно от най-големите мозаечни произведения на Европа", коментира пред БТА проф. Томас Данце, ръководител на катедра "Реставрация" в Техническия университет в Мюнхен и ръководител на Проект "Бузлуджа".

Консервацията на паметника на Бузлуджа се финансира с 60 хиляди долара от американската фондация "Гети". Тя е поставила паметника на първо място сред съкровищата на модерната архитектура по цял свят в рамките на инициативата за опазване на културното наследство.

Паметникът на Бузлуджа е открит през далечната 1981 г. Монументът е използван само осем години и след промените през 1989 г. той не е поддържан и охраняван, суровите условия на връх Хаджи Димитър в Стара планина са причината за тежката разруха днес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама