Предложение: Магистралата София-Скопие да се казва "Гоце Делчев"

19:10, 17 сеп 20 / Свят 25 2897 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Най-добрият начин да се отдаде почит към Гоце Делчев е изграждането на магистралата Скопие-София, която да носи името на революционера. Това предложи македонският външен министър Буяр Османи.

„Наистина смятам, че политиката и политиците могат само да попречат на историците и учените да хвърлят светлина върху тези въпроси, които представляват проблем между двете страни“, каза Османи, цитиран от Плусинфо и БГНЕС.

Припомняме, че България представи пред ЕС меморандум, с който призовава Северна Македония да прекрати наследената от миналото антибългарска идеология. В документа се съдържа апел властите в Скопие да се разделят с идеологическото наследство от комунистическа Югославия, което е причина за етническото инженерство в днешна Северна Македония.

На въпрос дали македонските власти са знаели за българския меморандум Буяр Османи подчерта, че като страна кандидатка Република Северна Македония не е част от официалната кореспонденция между държавите-членки, които общуват под различни форми, с цел споделяне на мнения. 

Днес македонското правителство заяви, че е ангажирано с прилагането на споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република България. Властта в Скопие подчертава, че правото на самоопределение и самоидентификация са основни европейски ценности и цивилизационни предимства и че уникалността на македонския език и македонската етническа идентичност е безспорен факт.

„Македонският език е неразделна част от личната карта на Северна Македония в ООН и част от многото приети и признати съвременни езици, преподавани в университети по света. През 21-ви век в Европа приемането на миналото, но и на настоящето е отражение на отговорна и зряла политика и истинско приятелство“, смята правителството на Р Северна Македония.

Според кабинета в Скопие твърденията и изявленията, съдържащи обиди, не водят до приятелство. „Приятелството е двупосочна улица и зависи най-вече от нас самите, от уважението ни към европейските ценности и принципи. Споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество е отражение на взаимното уважение и приятелство и предполага и изисква отговорност и участие и от двете страни“.

Протест в Скопие: „За ЕС, за Македония, за Гоце Делчев”

Само преди дни най-голямата опозиционна партия в Северна Македония -  ВМРО-ДПМНЕ изкара по улиците на Скопие стотици хора да защитят историческата личност на Гоце Делчев от България. Партията използва историческите спорове със София и заплахата на вицепремиера Красимир Каракачанов, че може да спре Скопие по пътя му към Европейския съюз, за да организира мащабна акция срещу правителството на Зоран Заев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама