Протестиращи поискаха оставката на Гешев на събранието на прокурорите

13:50, 19 сеп 20 25 3755 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Протестиращи се събраха пред сградата на Интер Експо Център в столицата, където се провежда Общото събрание на прокурорите. Те носят плакат с надпис „Гешев е позор“ и настояват за оставката на ръководителя на държавното обвинение Иван Гешев. Протестът им е мирен, а полицейското присъствие в района е засилено.

На Общото си събрание днес прокурори от цялата страна изслушват единствения кандидат за член на Прокурорската колегия на ВСС Евгени Иванов. Позицията във Висшия съдебен съвет се оваканти, след като Даниела Машева стана заместник на главния прокурор Иван Гешев.

 

Евгени Иванов е прокурор във Военно-апелативна прокуратура и председател на Асоциацията на българските прокурори. Това е втори опит на Иванов да стане член на ВСС. Днес той ще представи концепцията си пред своите колеги, а другата събота ще е гласуването

Днес Иванов категорично се обяви против идеята за изваждане на прокуратурата от съдебната власт. "Няма да приема никога за нормални тези идеи, че прокуратурата ще бъде по-независима извън съдебната власт. Това е толкова несъстоятелно твърдение, че дори не е необходимо да се излагат аргументи, за да бъде оборено. За мен най-голямото постижение на демокрацията е именно, че прокуратурата е част от съдебната система“, заяви той. 

Иванов увери, че ако бъде избран за член на ВСС, няма да „жали сили и време“, за да върши професионално и отговорно работата си. Евгени Иванов подчерта още, че като член на кадровия орган ще защитава всички прокурори, които са подложени на неоснователни критики и нападки, включително и от страна на медиите. За важността на работата на държавното обвинение пък той отбеляза: „Прокурорите често са последната надежда за справедливост на хората“. 

В началото на днешното заседание главният прокурор Иван Гешевза пореден път заяви, че прокуратурата трябва да отстоява своята независимост.

Изборът е от съществено значение в момент, в който Прокуратурата на Република България отново трябва да отстоява своята независимост, и то не с оглед на интересите на прокуратурата и отделните прокурори, а с оглед интересите на българските граждани от общество. Надявам се днес, всеки един от вас, да получи отговор на въпросите, които го интересуват от кандидата за член на ВСС“, отбеляза Иван Гешев в началото на заседание, цитиран от БГНЕС.

По-рано днес заместник главният прокурор Даниела Машева, обяви че в момента се оказва безпрецедентен натиск върху държавното обвинение. По думите ѝ той идва от политически сили и медии, както и от определени лица. Именно заради това "при тези условия не би следвало да има оставка на главния прокурор".

В ефира на БНТ тя обясни, че в закона е описано кой може да иска оставката на Гешев и "това определено не може да дойде от политиците, президента и гражданите". Според нея исканата оставка е изцяло политическо действие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама