България върнала още един турски гражданин

14:46, 20 сеп 20 / Политика 25 2799 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Броени дни след като турските медии съобщиха за телефонен разговор на премиера Бойко Борисов с турския президент Реджеп Ердоган, стана ясно, че България е предала на южната ни съседка пореден турски гражданин - Селахаттин Юрюн. Това е станало въпреки висящото му съдебно производство срещу отказа да получи убежище у нас, съобщава "Сега".

За случаят съобщи евродепутатът от БСП Иво Христов, който разказа историята на Юрюн на страницата си във "Фейсбук".

"39-годишният активист на Демократичната партия на народите и бивш кандидат за кмет на град Улудере, окръг Шърнак, днес (петък, 18 септември, бел.ред.) трябваше да бъде освободен от затвора в Казичене, а на 29 септември трябваше да се яви в административния съд на дело за бежански статут. Вместо това е натоварен в бронирана кола и отведен до границата, където към 16 часа е предаден на турските власти", написа Иво Христов.

Според деловодството на Софийския административен съд за 29 септември наистина е насрочено делото по жалбата на Юрюн срещу решението на Агенцията за бежанците да не му бъде предоставена международна закрила

Адвокатът на Юрюн, Валерия Иларева, коментира пред "Сега", че в петък клиентът ѝ се е обадил, че служители на "Миграция" го вземат от затворническото общежитие в Казичене, но не му казват къде ще го водят. "Те отказаха да разговарят с нас. Подадохме спешно искане до съда в Страсбург да се спре депортацията, но разбрахме от трети лица, че веднага същия ден г-н Юрюн е депортиран в Турция", допълни защитникът му.

След два дни мълчание в неделя МВР опроверга информацията, че Юрюн е експулсиран след разговорна между Ердоган и Борисов. От ведомството поясниха, че чужденецът е предаден на турските власти в изпълнение на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция. МВР посочва, че Юрюн е прекарал месеца в български затвор, а към връщането му в страната на произход е пристъпено още на 2 септември т.е. дни преди огласените разговори между Борисов и Ердоган. Министерството допълва, че след сключването на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция, от 2016 г. досега само от територията на Република България са били изведени 431 лица, пребиваващи незаконно у нас.

 

Пиприпомняме, че преди дни немското издание "Шпигел" публикува статия, в която твърди, че Турция е оказала директен натиск върху България, за да предадат бизнесмена Абдуллах Бююк. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама