Испанската полиция мълчи дали е разпитан Борисов за "Барселонагейт"

10:33, 21 сеп 20 / Политика 25 2004 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

В Испания разследването "Барселонагейт" продължава, но полицията отказва подробности, като се позовава на следствената тайна. Производството е висящо и разследващите не отговорят на въпроса дали са разпитали на място Борисов, или дали са пратили въпроси, които да му бъдат зададени тук, съобщи вестник "Сега".

Преди седмица сайтът за разследващи репортажи bird.bg цитира един от замесените в случая - бизнесмена Йордан Христов, че разследването е прекратено. Говорителят на прокуратурата в Барселона отрича това.

Следващата седмица прокуратурата отговоря на евродепутатите за Гешев и Борисов

В България също има производство по случая. Преписката беше образувана в края на февруари, след като прокуратурата се сезира сама по публикацията в испанския вестник "Ел Периодико", свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари. Изданието публикува три страници разследване, в което се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към "международна схема за пране на пари", през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми - Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева, с която Йордан Христов е сключил брак през февруари т.г., точно преди публикацията на "Ел Периодико".

От българската прокуратура отказват всякаква информация по случая. Според електронното деловодство на прокуратурата от 2 месеца преписката е за решаване при спецпрокурор.

"Наскоро испанските медии публикуваха информация за висящо разследване, за което се твърди, че свързва премиера Борисов със схема за пране на пари в Барселона. Работи ли българската прокуратура по това дело, като се има предвид, че е получила сигнал за случая още през 2019 г. Ако да - на каква фаза е разследването", гласи един от въпросите към главния прокурор Иван Гешев след изслушването за България в групата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, както "Сега" писа. Тази група е част от комисията ЛИБЕ на Европейския парламент. Гешев и Борисов бяха поканени за изслушването на 28 август, но и двамата изпратиха заместници и избраха да не се явят.

Испанската прокуратура бе сезирана по случая през юли 2018 г. от гражданското движение БОЕЦ. Няколко месеца по-късно БОЕЦ сезира и каталунската полиция. След публикацията на "Ел Периодико" движението пусна сигнали и до главния прокурор Иван Гешев, НАП и парламента. Сигнал в прокуратурата прати и Елена Йончева, която сега е евродепутат.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама