ЕК отлага представянето на докладите за върховенството на закона

20:05, 22 сеп 20 25 2355 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Европейската комисия отлага очакваното утре представяне на първите доклади за състоянието на върховенството на закона във всяка от държавите в ЕС. Вероятно комисията ще представи докладите на 30 септември, предаде БТА.

Документите са част от новия Механизъм за върховенството на закона в Европейския съюз, който обхваща въпроси за борбата с корупцията, свободата на медиите и съдебна независимост във всички страни членки.

„Това е превантивен инструмент за ранно откриване на проблеми и за намиране на решения... Комисията отдава най-голямо значение на върховенството на закона. Ето защо ще гарантираме, че парите от нашия бюджет и NextGenerationEU са защитени срещу всякакъв вид измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на пазарлъци”, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен миналата седмица по време на първата си реч за състоянието на Европейския съюз. По този начин тя даде заявка за обвързване на европейските средства с върховенството на закона в страните.

Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова коментира преди дни, че Брюксел очаква решения на проблемите с корупцията и отчетността на главния прокурор в България. Тя обясни, че новият доклад не слага край на Механизма за сътрудничество и проверка, който наблюдаваше борбата с корупцията и независимостта на съдебната система единствено в България и Румъния. Припомняме, че прекратяването на европейското наблюдение върху съдебната реформа и борбата с корупцията в България се обсъжда от есента на миналата година, но и до момента не е факт.

По повод очаквания доклад инициативата „Правосъдие за всеки“ обяви, че от утре започва серия от протести под надслов „Правосъдие без каскет“ с настояване за оставките на главния прокурор и на Висшия съдебен съвет. Събитията ще се провеждат всяка сряда пред Съдебната палата в столицата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама