СБЛЪСЪК: Успешен ход ли е тегленето на нов външен дълг?

17:00, 21 сеп 20 / Сблъсък 25 4987 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Миналата седмица правителството взе нов външен дълг в размер на 5 млрд. лв. Пласираните държавни облигации са разделени в две емисии – 10-годишна и 30-годишна. Постигната доходност е 0.40% за 10-годишните книжа и 1.48% за 30-годишните, което се определя като много изгодни нива.

Припомняме, че малко след въвеждането на противоепидемичните мерки, които сериозно засегнаха икономиката, българският парламент увеличи лимита на дълга, който България може да взема в рамките на една година от 2,2 млрд. лв. на 10 млрд. лв.

Емисията се очакваше още през месец май, но се отложи заради по-неблагоприятните икономически условия покрай пандемията и подготовката за българското членство в преддверието на еврозоната ERMII и Банковия съюз.

Новият дълг се приема по-скоро като буфер, тъй като по данни от края на юли България разполага с фискален резерв от над 10 млрд. лв, а към края на август бюджетът на държавата все още беше на плюс от 1,5 млрд. лв. Допреди вземането на този дълг България беше втората най-ниско задлъжняла страна в Европейския съюз след Естония с дълг, възлизащ на 21% от БВП.

Успешен ход ли е тегленето на нов външен дълг? TOPNOVINI.BG публикува мнението на банкера Левон Хампарцумян и на бившия финансов министър проф. Христина Вучева.

„Технически операцията е блестяща“, така банкерът Левон Хампрацумян коментира решението за вземане на нов държавен дълг. По думите му средствата са взети, за да създават буфери в едно несигурно време.

Добре е държавите да взимат пари и да изграждат буфери в добри години. Това са „бели пари за черни дни“ на ниво държава“, коментира той и добави, че към момента банковата система в страната е стабилна.

Банкерът отбеляза че предстои да научим как държавата харчи тези пари - с какъв мандат и за какво.

Според него ако тези пари в следващите години се умножат два или три пъти, изплащането им няма да е проблем т.е. благоразумното изхарчените пари ще доведат до нещо повече.

Според бившия финансов министър проф. Христина Вучева оценката на операцията като „изключителен успех“, е твърде пресилена и невярна.

Тя е на мнение, че сумата е трябвало да се набави от вътрешния пазар. „Винаги е по-добре да дължим „на самите себе си“. В икономически план в този момент, когато нашите финансови институции – банки, застрахователни компании, пенсионни и други фондове – се нуждаят от сигурни и относително добри финансови вложения и когато, въпреки ниските лихви, няма особен интерес към кредитиране на фирмите – емитирането на вътрешен заем би решило много повече наши икономически проблеми“, коментира проф. Вучева.

Тя посочва, че за България е от значение да не увеличава плащанията зад граница в евро с оглед изискванията на валутния борд на фона на очертаващия се спад на износа.

Наред с това проф. Вучева пита как и защо се е появила необходимостта от нов дълг, след като само преди няколко месеца министър-председателят твърдеше, че въпреки новата ситуация с пандемията, не се налага да се вземат нови заеми, защото имаме фискален резерв около 10 млрд. лв. Според нея държавният бюджет се управлява "неясно и еднолично".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама