Българският зам.-шеф на Венецианската комисия Филип Димитров брани правителството

12:50, 22 сеп 20 / Политика 25 2142 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Конституционният съдия Филип Димитров даде знаково интервю за електронната медия transitionstories.eu, в което защити управляващите и критикува остро протестиращите с аргументи като тези на властта, съобщи dnevnik.bg. 

Посланията на бившия премиер в правителството на СДС през 1991/1992 г. са важни, защото от миналия декември той е заместник-председател на Венецианската комисия, както е известна Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа. Тя остана един от малкото корективи на законодателството на управляващите, въпреки че те традиционно не се съобразяват с препоръките й.

А становищата й от години са неизменно едни и същи - посочва се системният проблем с неефективни наказателните разследвания в България и свързаната с това липса на гаранции за независимостта на евентуално наказателно разследване срещу главния прокурор, тоест констатира се, че това е напълно невъзможно. Настоява се да се въведе съдебен контрол върху отказите на прокуратурата за образуване на наказателни производства, да не се допуска автоматично отстраняване от длъжност на съдии по искане на главния прокурор, да се преустанови възможността главният прокурор да държи в подчинение Висшия съдебен съвет.

Като зам.-председател Димитров не казва и дума за неизпълнението на препоръките на Венецианската комисия. В нея членуват 62 държави, като всяка назначава по един експерт за срок от 4 години. Те трябва да работят като независими специалисти, а не като представители на държавите си. В този контекст е изненадващо, че българският заместник-председател на Венецианската комисия съзира "яростна негативна кампания" към България, която се води не само в страната, но и извън нея - "от външни сили на ЕС и НАТО". С този евфемизъм обикновено се има предвид Русия.

И въпреки че протестиращите не бранят Русия, точно обратното - искат демонтиране на руския модел в българското управление и в ръководството на прокуратурата, Димитров ги подозира, че обслужват чужди интереси"Едва ли не излиза, че върховенството на закона не се прилага. Това е нещо, което според мен по-скоро е свързано с интересите на външни сили спрямо ЕС и НАТО, отколкото с нещата в самата България. България, която се опитва да играе една стабилизираща роля на Балканите, е трън в очите на онези, които искат да видят Балканите разклатени".

Филип Димитров повтаря някои от дежурните реплики на премиера Бойко Борисов за свободата на словото:

"Какво по-хубаво от това да твърдиш, че в страната нямало свободна преса? Всичката преса плюе правителството - от името на кого това е друг въпрос. Ние можем да говорим, че тя е подвластна на определени олигархически интереси, можем да говорим, че в определени отношения тя проявява груба пристрастност в една или друга посока. Можем да твърдим, че степента на компетентност на българските медии е по-ниска, но да се твърди, че тя не е свободна, а че изпълнителната власт може да й налага нещо - това е смешно. Въпреки това тази тема непрестанно бива раздухвана."

Бившият премиер остро критикува опитите за съпоставка между сегашната ситуация и големите протести от началото на 90-те и похвали напредъка на страната през последните 10 години.

"Когато тръгнахме да сменяме комунистическата система България беше на дъното, хората бяха задръстени и в икономическо, и в социално отношение - от гледна точка на възможност за пътуване, обмен и ако щете комуникация със света. Никога икономическото положение в страната не е било толкова добро, колкото е в момента (може би само след 1938 г. когато е имало някакъв бум, свързан с предстоящата война). Може да има много проблеми, може да има хора, които едва свързват двата края - имало ги е и тогава. Но общото ниво на българските граждани и икономика в тяхната целокупност никога не са били толкова добре, колкото са сега. Да се твърди, че последните 10 години били изгубени е не просто лъжа - то е обидно. България се развива, сигурно би могла да се развива и по-добре", каза Димитров.

В дългото си интервю Димитров стига и до опорката, че протестиращите не знаят какво искат за в бъдеще и имат разнопосочни и нереалистични искания.

Венецианската комисия ще се произнесе по проекта на ГЕРБ за конституция, става ясно от интервюто на Димитров. "Доколкото ми е известно е изпратено писмо до Венецианската комисия с т.нар. urgent procedure и вероятно ще има отговор", казва той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама