Борисов инспектира от хеликоптер строежа на "Балкански поток"

11:00, 23 сеп 20 / Политика 25 2284 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов инспектира от хеликоптер част от трасето на газопровода "Балкански поток".

Обходът от въздух Борисов направи в присъствието на заместник-министъра по корпоративно управление в Министерството на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов и представители на фирмата-изпълнител "Аркад".

"Трасето е 480 километра, като по-голямата част от тръбите се поставят под земята. 2000 работници и 1400 машини работят на терен", похвали се премиерът. "Навсякъде заварките са направени, по цялото трасе. Виждате какво огромно съоръжение е, по което ще можем да пренасяме азерски, втечнен, руски и всякакъв вид газ", добави той.

"Пускаме тръбите и със специална техника ги изтегляме. Оставихме селскостопанските производители да приберат реколтата", обясни още премиерът.

"Много ни е красива държавата, ама да не строиш на нея", каза премиерът, като
отбеляза пред представителите от Саудитска Арабия, да кажат на принц Салман, че
"България не е равна". Борисов не забрави да спомене и за многото археологични
находки, които се откриват в хода на строителството на големи обекти в страната.

В същото време САЩ се противопоставят на изграждането на втората отсечка на „Турски поток“, която Борисов нарича „Балкански поток“. Според Вашингтон тя е заплаха за евроатлантическата общност, защото обвързва държавите членки на НАТО и ЕС с руския природен газ. Лично държавният секретар Майк Помпео предупреди да не се изгражда продължението на „Турски/Балкански поток“, припомня БГНЕС. 

Чуждестранните гости подчертаха, че сътрудничеството между Саудитска Арабия е важно и саудитското правителство ще продължи да покдрепя "Аркад", за да приключи проектът навреме.

"Благодаря за думите. Разсеяхме една лъжа, че зад "Аркад" и Саудитска Арабия е скрита руска компания", коментира Бойко Борисов.

Междувременно от правителствената пресслужба припомниха, че изграждането на "Балкански поток" навлиза във финалната си фаза. На територията на страната са налични всички необходими тръби за обекта и те са разнесени по трасето - над 474 км. На терен се трудят над 2 500 работници от различни страни. Наистина огромен проект, в чието изпълнение са мобилизирани 1420 броя тежка строителна механизация и специализирана техника. С реализацията на 'Балкански поток" България се превръща в регионален стратегически газоразпределителен център и гарантира диверсификация на газовите доставки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама