Правна комисия отново подкрепи „кариерните бонуси“ във ВСС

13:05, 23 сеп 20 / Политика 25 2093 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Президентът Румен Радев наложи вето върху последните промени в Закона за съдебната власт. Те дават възможност за „кариерни бонуси“ на членовете на ВСС. Правна комисия отхвърли ветото и повторно подкрепи измененията с вносител ДПС. Против бяха само от БСП.

Президентът наложи вето на "кариерните бонуси" във ВСС

Текстовете предвиждат след края на мандат или при предсрочното му прекратяване изборните членове на ВСС да получават повишение, като бъдат назначавани на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди.

Назначенията в съдебната власт трябва да се правят по обективни критерии, равенство и недопускане на привилегии“, заяви секретарят по правните въпроси на президента проф. Емилия Друмева, цитирана от БГНЕС. Тя обърна внимание, че изменението е направено между първо и второ четене, без обществено обсъждане, без оценка за въздействие, без писмени мотиви, което е сериозно отклонение от правилата на законодателния процес.

Според Хамид Хамид от ДПС обаче промяната ще даде възможност за развитие на всички магистрати и ще гарантира принципа на разделение на властите.

Предстои ветото да бъде гласувано окончателно в пленарната зала. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама