Заев идва при Борисов заради "македонския революционер" Гоце Делчев

14:37, 23 сеп 20 / Политика 25 2182 Шрифт:
Редактор:

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев планира да посети първо България, след като се върна на поста си. Поводът е среща с колегата му Бойко Борисов заради напрежението около историята и преговорите с Европейския съюз.

Това обяви самият Заев, цитиран от "Канал 5" и "Дневник". Той не посочи дата, но допълни, че това трябва да стане преди 10-11 ноември - датите, на които София и Скопие са съвместни домакини на Берлинския процес, но събитието ще е в българската столица.

"Ако избягваме историческите моменти и ги замитаме под килима и не разговаряме за тях, това не е добро европейско бъдеще за Западните Балкани. Затова имаме договор да решим тези въпроси", заявява Заев, цитиран от МКД.

"Двете страни така или иначе обменят информация и трябва да започнат да разговарят за подготовката на събитието", каза Заев. По думите му на пресконференция с новия посланик на ЕС Дейвид Гиър обаче Северна Македония няма да допусне да има причини за отлагане на началото на преговорите с Европейския съюз - първата междуправителствена конференция, която би трябвало да се състои до края на тази година според плановете на германското председателство.

България заплашва да блокира пътя на Скопие към ЕС, ако не се намери консенсус за основния исторически въпрос, около който спорят двете държави след Договора за добросъседство през 2017 г. - личността на Гоце Делчев. Специалната историческа комисия, която работеше по този и други спорни въпроси, спря работа миналата година.

Протест в Скопие: „За ЕС, за Македония, за Гоце Делчев”

Този месец вицепремиерът Красимир Каракачанов припомни, че ако историческите спорове не се решат и не се спазва договорът, пътят на Северна Македония към ЕС ще бъде блокиран. В македонски медии се появи и позиция, изпратена от България към другите държави в ЕС, с искане за подкрепа на тезите за македонците и македонския език. Нито София обаче, нито Европейската комисия или председателството на Съвета на ЕС, който трябва да утвърди началото на преговорите, са коментирали случая.

Борисов не е коментирал темата, откакто тя отново стана актуална. Загатвал е обаче, че от решаването на двустранните спорове може да зависи началото на преговорите с ЕС заради нуждата България да одобри провеждането на първата междуправителствена конференция, както направи през март, когато каза "да" за принципно начало на преговорите.

Предложение: Магистралата София-Скопие да се казва "Гоце Делчев"

Заев обяви, че е готов за диалог с България, но това разгневи опозицията, която го заклейми като предател. Попитан какво мисли лично - дали Гоце Делчев е македонец - той каза: "Гоце Делчев е македонски революционер, но също така е факт, че България и българите го смятат за български революционер." Припомни общото поклонение с Борисов и пред паметника му в Благоевград, и на гроба му в Скопие. Освен това македонците имат град Делчево, а българите - град Гоце Делчев, и паметници на революционера има навсякъде.

Премиерът също така поиска договорът за добросъседство да е основата за решаване на спорните въпроси, а не преговорите с ЕС. За тази позиция миналата седмица се застъпи и Германия, която настоя, че двустранните въпроси не бива да стават част от диалога за присъединяване на кандидат за членство.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама