Фон дер Лайен: Въпросът вече не е дали страните ще приемат мигранти, а как

15:00, 23 сеп 20 / Свят 25 2343 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Европейската комисия предложи да се преразгледа съществуващата миграционна система на ЕС, за да се осигури по-пълно участие на всички страни от общността в заселването на мигранти. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представяйки новата миграционна стратегия на ЕС.

Урсула фон дер Лайен: ЕС ще инвестира в борбата с корупцията

"Миграцията винаги е била и ще остане фактор в живота на Европа. Светът обаче се променя и старите системи вече не са подходящи. Европейската комисия предлага нова миграционна стратегия, която ще осигури справедлив баланс между отговорността (на държавите от общността за контрол на собствените им граници) и солидарността (между държавите от ЕС по въпроса за настаняването на мигранти)", каза тя, цитирана от БГНЕС.

„Миграционният натиск по нашите граници се различава, така че трябва да намерим ново равновесие в разпределението на тежестта. Сега въпросът вече не е дали страните от ЕС трябва да проявят солидарност със страните от „първата линия“ като Италия и Гърция при приемането и заселването на мигранти. Единственият въпрос е как точно ще го направят“, заяви Фон дер Лайен.

"Имаме нужда от ново, устойчиво решение за миграцията, което ще ни позволи да останем верни на нашите ценности и да отговорим на условията за нов, променен свят", продължи тя.

Фон дер Лайен не оповести точните параметри на новите предложения на Европейската комисия, които ще бъдат публикувани по-късно днес.

Европейската комисия също така предложи да се засили контролът по границите на ЕС и да се опрости връщането на мигранти, които нямат основание за получаване на убежище.

На 16 септември, говорейки в Европейския парламент, Фон дер Лайен заяви, че Европейската комисия скоро ще предложи да се премахне основното споразумение на ЕС за миграцията - системата от Дъблин, което предполага, че страната, през която те са влезли в ЕС, трябва да отговаря за приемането на мигранти. Ако бъде одобрена, тази стъпка ще лиши държавите в ЕС от правото да откажат да заселват мигранти на тяхна територия.

Стратегията, предложена от Европейската комисия, сега трябва да получи одобрението на Съвета на ЕС и Европейския парламент и само в този случай ще влезе в сила.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама