Русия се закани с ответни мерки, след като България изгони нейни дипломати

12:42, 24 сеп 20 25 1905 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Русия изрази съжаление във връзка с решението на България да обяви двама нейни дипломати за "персона нон грата" и обеща ответни мерки, подробности за които ще даде на по-късна дата. Тази позиция беше изразена от руското министерство на външните работи в изявление, пише Reuters и ТАСС, цитирани от БТА.

В текста се посочва, че обявяването на двама служители на руското търговско представителство за "персона нон грата" ще нанесе вреда на двустранното сътрудничество.

България гони двамата руски дипломати, разследвани за шпионаж

"Решението на официална София е въз основа на "измислени обвинения". Москва го възприема като "преднамерен опит за нанасяне на вреда на конструктивното руско-българско сътрудничество", казва руското външно министерство.

В сряда Михаил Барилович, съветник-посланик на Руската федерация в София, беше извикан в Министерството на външните работи, където беше уведомен за решението да бъдат изгонени двама руски дипломати. Според българската страна те са се занимавали с разузнавателна дейност в България от 2016 г., като са събирали информация за плановете за модернизиране на българската армия и поддържането на техническата готовност на военната техника.

По-рано шпионския скандал коментира и премиерът Бойко Борисов. "Още преди няколко години предупредих Путин, че на територията на България има неща, които са недопустими и всеки, който се опитва да шпионства по надлежния ред, който е добре описан, ще бъде отпратен", заяви Борисов. Той бе категоричен, че щом действат така ДАНС и прокуратурата, има достатъчно данни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама