БСП избира новото си ръководство

19:35, 26 сеп 20 / Политика 25 4330 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

На 50-ия си юбилеен конгрес БСП се събра в НДК, за да изслуша преизбрания си лидер Корнелия Нинова и да гласува за ново ръководство. 

Гласуването ще е тайно и ще се осъществява с бюлетини и урни в 41 изборни бюра. Очаква се да бъдат избрани над 150 човека в Националния съвет, а също и контролна комисия. Гласуването и броенето ще продължат през цялата нощ. Резултатите ще бъдат обявени утре сутринта.

В своята реч пред делегатите лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че прекият избор е показал, че партията не е разединена и не се е поддала на опитите да бъде купена. 

Снимка: БГНЕС

„Знаете много добре, че имаше натиск отвън и мнения вътре в партията за голяма коалиция по онова време. Бяхме съблазнявани с моркова, бяхме бити с тоягата, но издържахме“, каза Нинова, цитирана от bTV.

Напрежение в залата не липсваше. След като на бившите председатели на БСП беше предложено да се качат при ръководството, Михаил Миков заяви от мястото си: „Не желая да съм част от това ръководство, няма да давам мотиви, всички се досещате защо“. 

У опозицията на Нинова и днес има тревога, че няма да попадне в бъдещите ръководни органи. „Ако искаме да спечелим изборите, лидерът трябва да обедини партията. Ако искаме да сме опозиция – то тогава можем да говорим за разделение на партията“, заяви Драгомир Стойнев.

Хората на Нинова бяха категорични, че целта не е вътрешна саморазправа, а взимане на властта. Днес имаше знакови отсъствия. Например, доскорошният критик на Нинова – Георги Гергов. А някои хора бяха изключени от заседанието в последния момент – Десислава от Пловдив заради документна измама.

Настроенията преди конгреса... 

Вчера депутатът Антон Кутев коментира, че БСП дълго време е била потънала в процес на вътрешни междуособици. „Вярвам в това, че Националният съвет ще има своите възможности за въздействие и нито ще бъде абсолютна пионка - машата на председателя, нито би трябвало да бъде опозиция“, заяви той.

Според Кутев прекият вътрешнопартиен избор на председател е имал мотивиращ ефект и е задвижил партията отвътре. Той е категоричен, че оттук нататък пред БСП има една единствена цел – спечелването на парламентарните избори.

Депутатът Филип Попов коментира, че БСП е сплотена, „но няма място за предатели“. „Партията е мобилизирана и готова за избори. Корнелия Нинова успя да консолидира БСП. В партията има място за всички можещи и знаещи хора, искащи да работят за БСП. Тези, които защитават частни бизнес интереси, нямат място, защото не са свободни. Няма как да защитават интересите на партията, когато са зависими“, коментира вчера той пред БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама