Петиция иска премахване на ограниченията за журналисти в Народното събрание

11:50, 25 сеп 20 25 2023 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Петиция с настояване за отпадане на ограниченията, наложени на журналистите, които отразяват работата на парламента, беше внесена днес в Народното събрание.

Новата зала на депутатите: европейска, ама не съвсем

Искането беше публикувано в специализирания сайт Peticiq.com още в първия работен ден на депутатите в новата сграда и бе подкрепена от 240 журналисти, точно колкото е броят на народните представители. Вносителят Владимир Христовски обясни мотивите:

"В момента журналистите нямаме достъп до депутатите, което е в ущърб на гражданите, защото журналистите, които сме призвани да задаваме въпросите на обществото  не можем да го правим. Това може да се осъществява само със съдействието и добрата воля и благосклоността на пиара на партията, което е изключително неблагонадежно и ни възпрепятства да бъдем обективни, точни и да работим в интерес на гражданите".

СБЛЪСЪК: Кой вкара журналистите в мазето?

Петицията ще бъде внесена в Министерския съвет и в Президентството, за да се потърси и тяхното съдействие, обясни Христовски.

Припомняме, че от началото на новия парламентарен сезон депутатите са далеч от журналистите. В новата сграда на парламента медиите нямат пряк контакт с народните представители, освен ако самите депутати не изявят желание да говорят. В старата сграда на Народното събрание репортерите имаха възможност да задавт въпроси и да търсят коментар, сега журналистите са отделени на друг етаж. 

Малко след това журналисти от различни медии излязоха с подписка срещу затворянето им в приземието и забранения им достъп до кулоарите, което ограничава работата им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама