Избраха Евгени Иванов за член на ВСС

19:10, 26 сеп 20 25 4162 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Евгени Иванов е новият член на Прокурорската колегия на ВСС. Той беше избран с 841 от гласовете на прокурори, които днес можеха да гласуват с хартиена бюлетина в Съдебната палата или електронно, предаде БГНЕС. Във вота са участвали 958 прокурори от общо 1531 имащи прави на глас. Това е 62.57% избирателна активност.

Евгени Иванов ще замени на поста Даниела Машева, която стана зам. - главен прокурор.

Снимка: ВСС

Миналата седмица Евгени Иванов представи своята концепция, в която основни приоритети са създаването на стандарти за дисциплинарните производства, мотивиране на работещите и почтените прокурори, преодоляване на нежеланието на магистратите да подпомагат законодателния процес, по-високи застрахователни обезщетения.

Снимка: БГНЕС

В изказването си пред прокурорите Иванов декларира, че ще бъде непримирим към всички опити за въздействие върху държавното обвинение. Той категорично се обяви против идеята за изваждане на прокуратурата от съдебната власт. Нещо повече той заяви, че главният прокурор не е недосегаем.  По този начин демонстрира перфектен унисон с тезите на Обвинител № 1 Иван Гешев.

Самият Гешев пък обяви, че изборът на нов член на Прокурорската колегия на ВСС е от съществено значение в момент, в който държавното обвинение трябва да отстоява своята независимост.

Припомняме, че от началото на тази година Прокурорската колегия на ВСС работи в намален състав след оттеглянето на Пламена Цветанова и Даниела Машева, които станаха заместници на Иван Гешев.  И докато Машева бе избрана от професионалната квота, то Цветанова бе част от парламентарната квота във ВСС, но вече 8 месеца няма и намек за започване на процедура.

Протест с викове "Оставка"

Докато прокурорите бяха в Съдебната палата, пред сградата се събраха протестиращи от младежката организация на "Да, България" и БОЕЦ. Те призоваха прокурорите да не гласуват за единствения кандидат на Висшия съдебен съвет, защото по този начин помагат на Иван Гешев да превземе съдебната структура.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама