15% ДДС и 15% данък върху доходите предлагат от КНСБ

14:36, 25 сеп 20 25 2149 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Въвеждане на необлагаем минимум колкото е минималната работна заплата, данъчна ставка от 15% за ДДС и за доходите на физическите и юридическите лица предложиха от КНСБ на организирана от синдиката дискусия.

През последните години и благодарение на данъчната система неравенствата по всички възможни линии, измерени в България, се задълбочават. В петте процента най-богати българи има концентрация на 23 милиарда лева. Става дума за паричен ресурс, като е нараснал от 3 милиарда през 2000-а година до 23 милиарда в 2020-а година", заяви президентът Пламен Димитров и изтъкна, че предложенията на КНСБ целят в страната да има по-справедлива данъчна система.

Финансовото министерство очаква дефицит от 190,4 млн. лв. през август

Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче ключовият въпрос е как евентуални данъчни промени ще се отразят на приходите в бюджета. „Преди избори е времето, в което трябва да се проведе тази дискусия. Промяната на една данъчна система, освен политическа воля на една или друга партия, която може да вземе подобно решение след избори, е изключително важно да бъде приета от цялото общество“, посочи Стоянова, цитирана от БНР.

Сметките сочат, че хазната ще изгуби малко над 4,6 млрд. лева от тези промени, но според синдикалните експерти от мерките могат да се генерират около 4 млрд. лева приходи от въвеждане на допълнителни данъци, например - данък от финансовите транзакции, еднократен данък "Богатство" за 2020 година, дигитален данък и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама