Младия Симеон Иванов, за когото тепърва ще чувате

10:30, 28 сеп 20 25 5541 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Младите имат какво да ни кажат и трябва да ги чуем. Разговаряме с 24- годишния Симеон Иванов, завършил „Политически науки и социология“ във Франкфурт,  Германия и „Международна политика“ в Лайден, Нидерландия. Както всички в платформата „Bulgaria wants you” той е намерил своите причини да се върне в България и да остане.

Заминава за Германия преди 6 години и това решение е било „съвсем естествено“, тъй като гимназиалните му години минават с идеята, че ще отиде на запад, за да завърши висше образование. Специалностите си избира лесно, защото е силен в хуманитарните науки, а политиката намира за интересна и от основно значение. След като работи като научен сътрудник в редица университетски проекти решава да се върне.

На въпроса защо отговори така: „Искам да бъда близо до семейството и приятелите си, както и да живея на родното си място. Това ме зарежда с енергия и ми помага да се развивам в правилната посока. Искам да реализирам професионалния си потенциал в България. Възможността да го направя тук намирам за много по-удовлетворяваща, отколкото да се реализирам в чужбина“. 

Симеон Иванов разказва, че българските студенти в много отношения са по-подготвени от колегите си на запад. И след като заминат не спират да се интересуват от случващото се в България, като това е основна тема на разговор помежду им. Повечето му колеги в чужбина искат да се върнат в страната в даден момент. „България може да бъде добро място за живеене“, изтъкна Симеон Иванов и обърна внимание на важността на това младите да остават, а вече заминалите да се връщат. 

Снимка: Юлиан Тодоров

Над 80 дни хиляди българи протестират срещу правителството и главния прокурор. Симеон Иванов посочи, че подкрепя протестите в мирната им форма и участва в тях. Според него с протеста хората показват желание за демократичност и справедливост, а обществото ни се пробужда. „Това че много млади хора са на протеста е обнадеждаващо, означава, че са готови да отстояват своето тук. Нужно е да чуваме младите, да им даваме възможност да се развиват добре професионално и да трупат експертиза, за да бъдат полезни един ден“, заяви той. По думите му обаче младите трябва да натрупат професионален и житейски опит преди да влязат в политиката, както е в западните общества. „Много от младите имат идеи и енергия, това, което им липсва е малко напътствие“. 

С оглед на нестабилната ситуация намира за неясно кой може да поеме управлението на страната, било след редовни или предсрочни избори. „Голям проблем е, че българските партии са силно свързани със своя лидер. Това е вероятно белег върху политическата ни култура, нанесен от тоталитарното минало. Това трябва да променим, като заложим повече на идеология и ценности“, подчерта Симеон Иванов и допълни, че е много важно в една политическа система партиите да имат дълъг политически живот, а от там действителен политически елит.

Като живял в чужбина е на мнение, че българите трябва да си дадат ясна сметка, че са европейци, културно и всякак. А промяната на лошите показатели на България по доходи, корупция, здравеопазване и прочее зависи и от нас самите като общество. „Стигнал съм до тази фаза на разсъждение, в която отдавам голямо значение на това какво правим като отделни хора“, коментира Симеон Иванов и допълни, че изграждането на гражданско общество и политическа класа все още е пред нас.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Крис Бармски 11:10, 01 окт 20

Симеон може да върне България на три морета! Ура! Ура! Ура!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама