България пише двойка на правителството за подкрепата му в пандемията

12:49, 28 сеп 20 25 3077 Шрифт:
Редактор:

Ново проучване показва, че хората са били „по-склонни да търсят подкрепа извън националните си правителства“ по време на пандемията, съобщава „Политико“. Доверието в ЕС се е увеличило по време на пандемията от коронавирус, но същото не може да се каже за националните правителства.

В България доверието към ЕС се е повишило от април до юли от 4,0 до 4,5 по десетобалната скала. Страната ни обаче пише категорична „двойка“ на правителството по отношение на подкрепата му по време на кризата – от 3,3 през април до 2,9 през юли.

Единствено в Полша доверието в правителството е по-ниско от това в България (2,6-2,4), но за сметка на това доверието й в ЕС е значително голямо (5,1-6,2).

Проучването, публикувано днес от Eurofound - агенция на ЕС, която се фокусира върху социалните политики, политиките на заетостта и работата - установява, че от април доверието в Европейския съюз се е увеличило значително и сега е по-високо от доверието в националните правителства, съобщава БГНЕС.

Проучването предполага, че има силна връзка с финансовата помощ, като се казва, че доверието "е значително по-високо сред респондентите, получили финансова подкрепа по време на пандемията, отколкото сред респондентите, чието искане за подкрепа е било отхвърлено."

По скала от 1 до 10 средното ниво на доверие в ЕС се е повишило от 4,6 през април до 5,1 през юли, а средното ниво на доверие в националните правителства е спаднало от 4,8 на 4,6.

Един милион жертви на коронавируса в света

Най-голямо нарастване на доверието в ЕС е регистрирано в две от страните, най-силно засегнати от коронавируса; в Италия, където се е покачило от 4,1 на 5,2, и в Испания, където се е увеличило от 4,0 на 5,1. Авторите на изследването отдават това на пакета за възстановяване от коронавируса, съгласуван от лидерите на ЕС, и казват, че по време на пандемията хората на тези страни „може би са били по-склонни да търсят подкрепа извън националните си правителства“.

Има обаче значително снижение на доверието в ЕС у народите на Дания, Нидерландия и Швеция - част от така наречената пестелива четворка, застъпваща се за по-консервативен европейски отговор на пандемията.

Проучването също така показва, че въпреки че младите хора изразяват по-малко безпокойство относно финансовото си състояние, те са най-засегнати от ограниченията. Те "се чувстват по-изключени от обществото" и "все още не са се възстановили от менталните поражения, причинени от пандемията", се казва в него.

Само в три държави се наблюдава повишаване на доверието както към националното правителство, така и към ЕС - Испания, Франция и Люксембург. В пет държави тенденцията сочи надолу и за двете институции.

Хиляди протестираха в Лондон заради новите ограничения срещу COVID-19

Проучването е проведено във всички държави-членки на ЕС и включва 91 753 души, които са били анкетирани между април и юли. В него доверието в съответните институции е оценено от 1 - „изобщо нямат доверие“ до 10 - „пълно доверие“.

Първата част на проучването е проведена от 9 до 30 април, а втората през юни-юли. Данните показват средната стойност за респондентите в ЕС-27 при запитване: Моля, отговорете, доколко лично вие се доверявате на всяка от следните институции? (Национално правителство, Европейски съюз).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама