Протестът, ден 83: Яйца, нови призиви за оставки и акция пред "ПИК"

20:59, 29 сеп 20 25 4745 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Яйца, нови призиви за оставки и акция пред "ПИК" белязаха 83-тия ден на антиправителствените протести. Заради лошото време тази вечер традиционният протест под прозорците на властта бе по-малоброен. Близо три месеца от началото на протестите исканията на участниците в тях остават непроменени -  оставки на правителството и на главния прокурор, въвеждането на дистанционно и машинно гласуване, предсрочни избори, както и свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията.

Протест и контрапротест пред редакцията на "ПИК"

Днес сдружение "БОЕЦ" организира акция под надслов "Истина за смет" пред редакцията на агенция "ПИК". Според тях медията произвежда фалшиви новини в услуга на властта.

Протестиращите поставиха символично чували с боклук пред офиса на "ПИК" в знак на това, че тя  “произвежда журналистически боклук“.

От "БОЕЦ" обявиха, че започват серия от акции срещу подобни "сдружения, които бълват лъжи, неистини и клевети, които съсипват хора и бизнеси". Те се заканиха, че ще заведат дела не само срещу "ПИК, но и срещу сайта "Блиц", както и срещу политически лица и журналисти, които са си позволили да говорят неистини срещу протестиращите. 

"Свободата не е да правиш, каквото си поискаш. Трябва да казваш каквото мислиш, а не каквото друг ти е наредил. Не е да казваш на бялото черно и на черното - бяло", каза създателят на "Орлово гнездо" Иван Калчев.

Снимки: Юлиан Тодоров

Демонстрантите бяха посрещнати от контрапротест в защита на "ПИК", които се обявиха в подкрепа на свободата на словото. В него участваха около 30-ина души, които сипеха обиди срещу  протестиращите и скандираха Червени боклуци", "Мафия" и "Оставка". От "БОЕЦ" обявиха, че това са същите хора, които организираха контрапротест в подкрепа на избирането на Иван Гешев за главен прокурор. Служители на реда, не допускат двете групи да се смесят.

В края на акцият протестиращите почистиха боклука, който донесоха, защото по думите им целта не е да цапат, а да изразят гражданската си позиция. 

Снимки: Юлиан Тодоров

Яйца и призиви за оставка

С викове "Оставка" протестиращи посрещнаха главния прокурор Иван Гешев в Хасково и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева в Благоевград. Жителите на югозападния град стигнаха и по-далче като замеряха шефа на парламента и активисти на ГЕРБ с яйца преди партийно мероприятие.

Добър ден за българската демокрация

Арман Бабикян от "Отровното трио" определи днешните акции срещу Гешев и Караянчева като "един добър ден за българката демокрация".

"През изминалите години се опитаха да ни убедят, че политиката е мръсно нещо. Но те стоят в политиката. Затова нека всички ние влезем в политиката... Всеки един български гражданин има право да отиде в политика, ако получи доверието на хората, а не само онези в Народното събрание", заяви той.

"Хората разбраха най-накрая защо са ни яйцата. Народната любов има различни измерения. Яйца, домати и цинкови кофи са едно чудесно начало, нали така, госпожо Караянчева", заяви адв. Николай Хаджигенов.

"Пушката" ще пукне на 3 октомври. Нашата "пушка" ще прозвучи оглушително. Ще я чуят чак до Брюксел. Колкото по-оглушителни сме на 3 октомври, толкова по-силно ще ни чуят в Брюксел!", каза още той.

 Тази вечер протестиращите поискаха и оставката на зам.председателя на Народното събрание Валери Симеонов, който часове по-рано нарече демонстрантите вандали.

Снимки: Юлиан Тодоров

„Отровното трио“ изпрати на евродепутатите доказателства за корупция

По-рано днес организаторите на протеста от „Отровното трио“ изпратиха имейл до всички 705 евродепутати, в който се съдържат доказателства за корупционни практики и инструкции за прикриване на такива от министри в правителството. Поводът е предстоящия на 5 октомври дебат в европарламента във връзка с върховенството на закона

Имейлът съдържа изявления на министри от кабинета - в първото  ясно се констатират корупционни практики в размер между 40 и 60% от цената на проектите, финансирани с европейски средства за справяне с кризата заради COVID-19, а във второто се дават ясни инструкции как да се прикриват злоупотребите с такива, за да бъде продължено финансирането за България.

"Сметнахме за почтено да дадем възможност на депутатите в Европейския парламент да се запознаят с корупционните практики в правителството на Борисов достатъчно време преди дебата, без да смятаме посочените примери за изчерпателни в мафиотизираната действителност на страната", обясняват от "Отровното трио". 

Вчера демонстрациите преминаха спокойно, протестът приключи мирно с националния химн и шествие до "Орлов мост". На 3 октомври протестиращите се готвят за четвъртото Велико народно въстание. Припомняме, че предишните три мащабни демонстрации се проведоха на 2, 10 и 22 септември. На 2 и на 22 септември се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция, проявата на 10 септември премина по-спокойно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама