201 паралелки в страната са под карантина

18:05, 29 сеп 20 25 3572 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

110 ученици и деца, посещавали  детска градина или училище, са с положителни проби за Covid-19 от началото на учебната година. Това представлява 0,01% от общия им брой, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Педагогическите специалисти с установена положителна проба са 74 (0,08%), а карантинираните, които са имали контакт с болен ученик, учител или близък, са 140. Временно е преустановен присъственият учебен процес поради карантина за 201 (0,4%) паралелки.

През ноември се очаква увеличаване на заразените с COVID-19

През септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз. Това доведе до неглижиране на мерките. Маските доказаха, че са ефективни. Няма една научна статия против тях. С идването на зимните месеци се очаква увеличаване на броя заразени в страната, обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия.

Специалистът уточни, че ако се спазва дистанция и не се вика в класните стаи, то възможността да се заразите е по-малка. В ресторантите според него тя е значително по-голяма. Кантарджиев не очаква да има затворени училища, ако "хората престанат нагло да демонстрират неносенето на маски".

Нямаме притеснения за ситуацията в българските училища, следим всеки случай със загриженост и вземаме необходимите решения в момента. Такъв е случаят в Габрово, такива са и случаите в София. Решенията се вземат в полза на гражданите“, категоричен беше здравният министър проф. Костадин Ангелов в ефира на bTV. 

"Връщаме брифингите, защото искаме до хората да достига истината, а не спекулации или манипулативни твърдения", посочи министърът.

Едва 4 на 1000 паралелки в страната са карантинирани

През тази седмица всяка РЗИ ще получи анализ как се развива пандемията по области и при какви прагове на заразяване какви стъпки да се предприемат. Съответно, областните щабове ще решават какво да се прави – по места, а не да има общо затваряне например. Ако има над 25 болни на 100 000 население за 14 дни, това трябва да ни държи нащрек – т.е. по 1500 болни на седмица, коментира Кантарджиев. 

Данните от последното денонощие

216 са новите случаи на заразени с COVID-19 според Единния информационен портал. Направени са 3 302 PCR теста. Общият брой инфектирани у нас достигна 20 271 души, от които активни са 5 125. Най-висок брой новозаразени има в Бургаска област – 64 души, следват София – 30 и Пловдив с 22 души. В 7 области няма регистрирани нови случаи.

За последното денонощие са излекувани 163 души и са починали 11. 780 души са приети в болница, а 42 от тях са в тежко състояние и в отделения за интензивни грижи.

Една паралелка от пети клас в 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов” в София е под карантина заради ученик с положителна проба за COVID-19. Той се чувства добре и няма симптоми.

Шивашко предприятие в Айтос пък е затворено заради 49 случая на коронавирус при работниците. Това съобщи за БНТ директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

Текстилният цех е затворен за дезинфекция, а всичките му 75 служители, които са от Айтос и Руен, са поставени под домашна карантина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама