Дебатът между Тръмп и Байдън: нарушаване на правилата и лични нападки

08:40, 30 сеп 20 / Свят 25 2387 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Първият телевизионен дебат между кандидатите за президент на САЩ премина в хаос, обиди и лични нападки. Доналд Тръмп и Джо Байдън влязоха в остър спор по редица теми като коронавируса, расизма и здравеопазването.

Дебатът започна с критика от страна на Байдън по политиката на Тръмп по време на пандемията, докато Тръмп подчерта, че икономически тя е била много успешна. Байдън призова Тръмп да покаже данъчните си декларации, а Тръмп заяви, че Байдън е отговорен за данъчните задължения на милиони американци.

Джо Байдън обяви данъците си

Действащият президент обвини опонента си, че иска да лиши 180 милиона души от частни застраховки, а Байдън на свой ред заяви, че Тръмп възнамерява да отмени популярните мерки за разширяване на здравното осигуряване, предприети от Барак Обама.

Онази част от дискусията, която предизвика гняв в социалните медии, беше моментът, когато Тръмп заяви, че размириците в страната са провокирани от левите, а не от дясно настроените граждани. За разлика от опонента си Тръмп не осъди директно расовата дискриминация и „бялото надмощие”, предават от BBC, цитирани от БГНЕС.

„Ню Йорк таймс“: Тръмп платил едва 1500 долара подоходен данък за 2016 и 2017 г.

Най-запомнящи се бяха не особено цивилизованите обръщения и изрази по време на дебата - в това отношение Байдън имаше превес. "Млъкни, момче", "Всички знаят, че си лъжец", "Продължавай да крякаш, момче!" - това бяха някои от обръщенията на Байдън към Тръмп. Той също така нарече президента „клоун“, „кученце на Путин“ и „расист“. Тръмп не му остана длъжен, казвайки на Байдън, че "в него няма нищо умно". Той също така нарече кандидата на демократите "номер две", което е американски жаргонен израз за изпражнение.

Анализаторите смятат, че дебатът едва ли ще промени вота на гласоподавателите. И все пак проучване след дебата показва, че 6 от 10 зрители смятат, че Байдън е надделял с аргументите си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама