ГЕРБ предложи Александър Андреев за председател на ЦИК

11:25, 30 сеп 20 25 2577 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

ГЕРБ предложи Александър Андреев за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Той е предложение на неправителствена организация, но е припознат като кандидатура на партията.

Към момента той заема поста говорител на ЦИК. Член е на комисията от 2007 г.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обясни, че според нея той може да гарантира прозрачния изборен процес.

Тръгва нова процедура за избор на шеф на ЦИК

Бившият председател на ЦИК Стефка Стоева се отказа да бъде начело на изборната комисия и обяви, че подава оставка по лични причини. Преди това обаче Стоева възрази срещу внесена промяна в Изборния кодекс, която да прехвърли изцяло отговорността за придобиването на машините за гласуване на комисията. Стоева смята, че закупуването на машини трябва да се извърши от държавата.

По-рано тази сутрин Андреев заяви в интервю за БНТ, че все още не може да се каже какви ще бъдат машините за гласуване и кога ще бъдат доставени.

И машинният вот ще се брои ръчно, предупреди Цветозар Томов

"За колко време ще дойдат в България е въпрос, който зависи от участниците в обществената поръчка. Има различни срокове в зависимост от вида на машината, времето за производство и т.н. При всички случаи, колкото по-рано бъде обявена обществената поръчка, толкова по-добре", обясни той.

По думите му въпросът с машините не е само до осигуряването им. "Машинното гласуване засяга и въпроси като тяхното съхраняване, охрана, логистика, техническо обезпечаване", допълни още говорителят на ЦИК.

Според него, по груби оценки, в над 9500 секции с над 300 избиратели трябва да има машинно гласуване, като може би ще е необходимо да има повече от една машина в секция. "Така че, около 10 000 машини ще е необходимо да има при всички случаи, за да се осигури нормално машинно гласуване", каза още Андреев.

Радев наложи вето на Изборния кодекс

"След ветото на президента върху част от промените в Изборния кодекс, трябва отново текстовете да влязат в Народното събрание и там да бъдат разгледани, да се прецени дали ще се вземат под внимание мотивите на Радев или ще бъдат разгледани в този си вид", заяви говорителят на ЦИК.

"Бих се въздържал да отговоря дали споделям мотивите на президента за ветото. ЦИК ще изпълни закона такъв, какъвто е, тъй като на нас е възложено като правоприлагащ орган да изпълним подготовката на изборите", каза той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама