Здравното министерство вече може да разпредели 9,6 млн. лева за инфекциозните отделения

10:22, 30 сеп 20 25 1708 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Министерството на здравеопазването ще субсидира с 9,6 милиона лева клиники и отделения по инфекциозни болести в държавни и общински болници. Това става възможно с промяна в наредба, която предвижда финансиране за поддържане на клиниките в готовност, в случаи на епидемично разпространение на зарази, в това число и COVID-19. Средставата бяха отпуснати с постановление на Министерски съвет. 

Със субсидията ще може да се изградят и отделения по инфекциозни болести в случай на обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, уточнина от министерството. 10- дневен е срокът за подаване на заявления за сключване на договор за субсидиране на клиниките и отделенията. 

Одобриха проекта за два медицински хеликоптера

С наредбата се увеличава и стойността, която Министерството на здравеопазването заплаща на лечебните заведения за дейности по медицинска експертиза, осъществявана от ТЕЛК. Дадена е и възможност комплексните онкологични центрове, в които има създадени териториални експертни лекарски комисии, да бъдат субсидирани.

Актуализира се и субсидията за дейностите по откриване, лечение, проследяване и рехабилитация на пациенти с активна туберкулоза, както и субсидията за лечение на пациенти с психични заболявания. За увеличаването въпросните субсидии по бюджета на Министерство на здравеопазването са осигурени допълнително 1,4 млн.лева.

Здравният министър ще търси финансов ресурс за увеличение на заплатите на медиците

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама