50-те лева за пенсионерите остават до март догодина

15:11, 30 сеп 20 25 3004 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Очаква се пенсионерите да получават добавка към пенсията от 50 лева до март месец догодина. Това каза социалният министър Деница Сачева след заседанието на ресорната парламентарна комисия.

Сачева обясни, че според статистическите изчисления лекарствата на възрастните струват средно 56 лева и с добавката от 50 лв. те ще покрият най-неотложните си нужди, съобщава Dariknews.bg 

Социалният министър припомни, че в момента се обсъждат и няколко варианта за преизчисляване на пенсиите от догодина. „В момента се правят различни изчисления, с различни варианти. Нашето желание е да подкрепим всички български пенсионери, същевременно обаче да запазим солидарния и справедлив модел на пенсионната система. Различни са вариантите, като най-благоприятният може би е минималната пенсия да стане 300 лв., а максималната – 1400 лв, поясни Сачева.

На въпрос дали от министерството са склонни да подкрепят идеята за обвързване на минималната пенсия с процент от минималната заплата, Сачева отговори: „по-скоро, да“.

Снимка: БГНЕС

По-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че допълнителни пари за пенсионерите ще има, докато има пандемия, а след това ще се направи индексация на пенсиите.

"Докато има пандемия, пенсионерите ще получават добавка от 50 лева месечно, а след това ще има индексация. Не може едновременно да индексираме пенсиите и по 50 лева да даваме, защото това са по 108 милиона лева на месец“, заяви Борисов

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама