COVID-19 по света: Отново извънредно положение в Словакия и Чехия, забрани в Израел

18:10, 30 сеп 20 25 3552 Шрифт:
Редактор:

Редица държави по света отново затягат мерките срещу COVID-19. Словашкото правителство одобри въвеждането на извънредно положение от утре, за да помогне в борбата срещу рязкото увеличение на новите случаи на коронавирус, заяви днес министър-председателят Игор Матович, цитиран от Ройтерс.

Извънредното положение, което се предвижда да продължи 45 дни, дава на правителството повече правомощия за прилагане на по-стриктни мерки, но не означава автоматично връщане към строгата карантина, която беше наложена в началото на пандемията.

От 5 октомври ще се възстанови извънредната ситуация и в Чехия, която беше в сила от 12 март до 17 май, реши днес чешкото правителство. 

Извънредната ситуация ще бъде в сила в продължение на 30 дни. Законът позволява правителството да въвежда такъв режим за срок от един месец, след което, в случай на необходимост, кабинетът трябва да поиска от долната камара на парламента санкция за неговото удължаване.

Връщат публиката на спортни състезания на закрито

Израелският парламент днес прие закон, позволяващ на правителството да ограничи обществените протести по време на националната карантина - мярка, която предизвика силна съпротива предишния ден.

Законът позволява на правителството да обяви специално извънредно положение в рамките на една седмица, ако коронавирусът се разпространява неконтролируемо, предава БГНЕС. В този случай по време на карантината гражданите ще могат да участват в протести, които са най-много на един километър от домовете им.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама