Протестът - ден 85

21:12, 01 окт 20 25 3558 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

Десетки граждани се събраха на 85-я протест с искане за оставки на правителството и на главния прокурор. Демонстрантите блокираха движението по бул. "Цар Освободител", а бул. "Дондуков" оставиха отворен за преминаващи автомобили. Протестиращите скандираха „оставка” и „мутри вън”, надуваха свирки и вувузели, и развяваха знамена и лозунги.

От "Отровното трио" отново настояха за оставки на правителството и на главния прокурор, въвеждането на дистанционно и машинно гласуване, предсрочни избори, както и свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията.

Снимка: БГНЕС

Усилията на българите и у нас, и в чужбина, дават резултати. Още един ден Борисов носи мъка. Всеки ден нещо става. Това е пътят да свалим правителството", каза Арман Бабикян. 

"Документът, който изпратихме в Брюксел, бил провокация. Провокацията получи възможност да отвори врати. Това е предизвикателство. Провокирахме отговор от Европейския парламент и ето, той дойде“, коментира още от импровизираната трибуна Бабикян.

От днес демонстрантите са подкрепени и от известни български интелектуалци, сред които актьори, режисьори и музиканти. Те излязоха с отворено писмо с което подкрепят протестиращите граждани и искат оставките на правителството, главния прокурор, председателя на парламента и председателя на комисията по култура в Народното събрание.

"След три месеца най-сетне доживяхме подписката на 123 интелектуалци. Остава въпросът защо не записаха едно протестно слово, защо не дойдоха на протеста. Наричам това мързелив егоцентризъм", каза един от протестиращите.

По-късно протестиращите изслушаха химна на България и се отправиха на традиционното си шествие в посока "Орлов мост".

Акцентът вчера вечерта беше докладът на Европейската комисия за върховенството на правото за България.  "Постигнахме още нещо нечувано досега – постигнахме институционална подкрепа в лицето на президента, подкрепа от европейски институции, от отделни евродепутати", подчерта от трибуната адвокат Николай Хаджигенов.

Минчо Спасов съобщи телефонния номер на премиера Бойко Борисов и призова присъстващите на площада да запишат номера и ги посъветва всеки път, когато решат да използват метрото, да му се обаждат и да го питат дали може, по заръка на г-жа Караянчева.

По-рано се състоя традиционния за сряда протест пред Съдебната палата в София под надслов "Правосъдие без каскет". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама