Докладът на ЕК: Широко затворени очи

14:45, 01 окт 20 / Политика 25 2021 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

След като социалният министър показа, че е зле с математиката, а правосъдният не се справя добре с литературата, може би е редно да попитаме могат ли изобщо от ГЕРБ да четат? Причина за въпроса е странното им тълкувание на първия доклад на ЕК за върховенството на закона в България.

Всеки прочел документа разбира, че макар и нов, докладът посочва стари и добре познати проблеми на страната. Нещо повече документът повтаря констатации, които България чува от години – за безконтролния главен прокурор, за липсата на резултат от борбата с корупцията, за влошаващата се медийна среда и за опитите за ограничаване на гражданския сектор.  

Стари проблеми в нов доклад

Накратко новината от Брюксел е, че в последните години обстановката у нас не се е променила особено и се въртим в омагьосан кръг.

„България прилича на студент, който десет години е бил връщан на поправителна сесия“, коментира вчера бившият евродепутат доц. Светослав Малинов. И е прав – изпитът е един и същ, темите и въпросите са ясни предварително, но ние отказваме да си научим урока и всеки път ни късат.

Вместо обаче да приемат критиките и да покажат воля за промяна, управляващите се опитват да замажат положението и да обяснят, че това е нещо като „стимулираща двойка“ с елемент на похвала.

Да се чудиш могат ли изобщо управляващите да четат или са станали толкова неадекватни, че положението вече е плачевно. И честно казано, не знам кое е по-лошото – необразовани или нагли управляващи.

А може би истината  друга – на фона на корупционните скандали, шкафчетата с пачки, снимки от спалнята на властта, изтеклите телефонни записи и прочее компромати, може би от ГЕРБ са очаквали един наистина унищожителен доклад. Вместо това те получиха още от старото, с което Европа показва, че умело си затваря очите за случващото се у нас.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама