Протестът, ден 86: Протестиращи отиват на крака при евродепутатите

22:33, 02 окт 20 25 3869 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

86-и ден на гражданско недоволство. Близо три месеца от началото на протестите исканията на участниците в тях остават непроменени -  оставки на правителството и на главния прокурор, въвеждането на дистанционно и машинно гласуване, предсрочни избори, както и свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията.

По традиция протестиращите се събраха на площад"Независимост". Движението по бул. „Цар Освободител“ беше блокирано. Преди началото на изказванията от трибуната бяха прожектирани изказвания на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, на главния прокурор Иван Гешев, както и новината за постановената от съда присъда на лидера на "Воля" и зам.-председател на парламента Веселин Марешки. С традиционния въпрос "Чувате ли ни?" и възгласи "Оставка", започна недоволството по същество и шествието към "Орлов мост", което завърши със хвърляне на яйца по сградата на БНТ.

Комисията LIBE подкрепи протестите в България

Снощи Арман Бабикян оповести резултатите от гласуването в Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента. Комисията LIBE прие проект на резолюция, с която категорично подкрепи протестиращите българи и законните им искания.

А днес във Фейсбук страницата на "Отровното трио" бе обявено, че на 5 октомври проф. Велислав Минеков и група българи ще бъдат пред централния вход ЕП в Брюксел, където ще дадат подробности за състоянието на върховенството на закона и корупцията в България, погазването на демокрацията, правовия ред и медийната свобода, както и за злоупотребите с европейски фондове.

Тази вечер сдружение "БОЕЦ" организираха акция под надслов "Гражданска "Панорама" пред сградата на БНТ. Събитието бе с начален час 19.30 ч. - час и половина преди началото на едноименното предаване в ефира на националната телевизия.

Протестиращи блокираха Дариткова и Нинова в БНТ, изведоха ги с полиция

Едно от основните обвинения на недоволните беше, че нито един представител на гражданските сдружения, участващи в протестите, не е бил поканен за участие в предавания на БНТ. Протестиращите се заканиха, че няма да заснат пред централния вход, а ще обградят страничните, за да не може министърът да се измъкне от яйцата, които са приготвили. Всички входове на националната телевизия се пазеха от кордони с полицаи.

Тази вечер гост в "Панорама" по БНТ бе правосъдният министър Десислава Ахладова, която коментира доклада на ЕК за върховенство за закона. Първи от сградата на БНТ излезе политологът Стойчо Стойчев, който бе нападнат от протестиращите с яйца. Близо половин час след края на "Панорама" народното недоволство чакаше министър Ахладова пред всички входове на телевизията, но тя така и не се появи. Имаше слухове, че е успяла да излезе от сградата дегизирана в полицейска униформа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама