Адв. Хаджигенов: На калпав ГЕРБ триото му пречи

09:05, 03 окт 20 25 2598 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев са въпрос на време, заяви адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио” пред БГНЕС.

След 86 дни на антиправителствени протести в София и в страната, юристът, който е след неформалните организатори на протеста, прави следната равносметка: „Протестът постигна много. Постигна неща, немислими преди – създаде гражданско общество, обедини хора, които са крайни противоположности, в една обща идея. Това е протестът на морала, за първи път. Досега в България е имало само гладни бунтове. Моралният протест е срещу корупцията, хората осъзнаха в каква дупка ги завлече управлението на мекия диктатор Борисов и се изправиха. Показаха, че не ги е страх. Това основното постижение на протеста”.

Според адв. Хаджигенов друго постижение на гражданската енергия е, че осветли пред ЕС проблема с присвояването на еврофондове.

Комисията LIBE подкрепи протестите в България

Навсякъде крадат, но само у нас в такива размери. Показахме, че отглеждането на меки диктатури като в България – нещо подобно прави и Орбан, а и в Полша, където се възстановява някакво странно Средновековие – са крайно нетипични за ценности и идеята на ЕС. Проблемите в България дърпат целия ЕС в някаква странна посока. В средата на Европа България се превръща в путинова Русия или в ердоганова Турция. Това е абсурдно. Не се спазва идеята на ЕС за права на гражданите, за свобода на словото, за каквото се сетите”, смята юристът.

„Виждате каква е реакцията на Съюза. Аз подозирам, че следващата седмица ние ще бъдем дадени като лош пример и наказани така, както не е била наказвана нито една държава. Според мен това е правилно. Те няма да накажат българските граждани, които протестираме, а ще накажат корупционното правителство на Борисов”, допълва още той.

Хаджигенов разкрива още, че друг член на триото – скулпторът проф. Велислав Минеков, ще говори пред Европейския парламент идния понеделник.

Хаджигенов не се ангажира с прогноза колко хора ще дойдат на площад „Независимост” на тазвечерното Четвърто Велико народно събрание. „Властта се занимава с броене. Обикновено изкарва протестиращите до 500 души. Онзи ден министър Деница Сачева ги преброи до 6 000 души. За разлика от тези, които броят, аз съм на площада 86 дни. Оттук минаха стотици хиляди хора от цяла България, сънародници дойдоха от Австралия, Канада и други държави специално за протеста. Възрастни хора, млади хора – аз не смятам да броя”, аргументира се той.

Протестът, ден 87: Четвърто Велико народно въстание

Към всички, които подкрепят исканията на протеста за оставки на кабинета и главния прокурор, той отправя простичко послание: „Елате на площада, не стойте вкъщи. Властта пак няма да ви забележи, но вие ще знаете, че сте били там”.

Като юрист адв. Хаджигенов коментира и докладът на ЕК, който предизвика двойствени реакции у нас – критиците на властта го видяха като отрицателен, а кабинетът – като положителен и обективен. „Борисов и ГЕРБ изградиха някаква странна паралелна реалност. Те живеят в техен малък, свит и крайно глупав свят. В коя държава някой сме осмелява да лъже, при положение, че има доказани факти. Министър Десислава Танева каза, че видеото с нейното самопризнание за кражба и укриване на кражбите от европейските фондове било политически ход. То е политически ход. На калпав ГЕРБ триото му пречи”, каза още той.

ГЕРБ наистина ли има подкрепата на ЕНП?

„Българите по целия свят са еднакво бесни, няма да търпят това”, смята адвокатът, а за пример дава и разминаването в информациите за срещата между Бойко Борисов и председателят на ЕНП Доналд Туск.

ЕНП разбра какъв огромен проблем е корупцията в България”, категоричен е адв. Хаджигенов, според когото ЕС може и да реагира тромаво, но реакции ще има, а той счита, че България ще бъде една от „най-лошо цапардосаните държави”. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама