Мадрид върна карантината

11:29, 03 окт 20 / Свят 25 2555 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Мадрид стана първата европейска столица, която върна карантината. Нови строги ограничения влязоха в сила в петък в 22:00 часа местно време.

Близо 4,8 милиона жители на испанската столица и други девет сателитни района нямат право да се движат свободно. Те могат да напускат рамките на кварталите, където живеят, само по уважителни причини. Баровете и ресторантите ще затварят по-рано, а събиранията на повече от шестима души са забранени. Разпореждането е на централното правителство. 

"Искаме извинение от гражданите на Мадрид заради тревогата и несигурността, както и заради съмненията, породени от действията на националното правителство, което ни наложи да приемем серия от мерки", каза Енрике Руис Ескудеро, ръководител на департамента за здравеопазване в Мадрид, цитиран от БНТ.

Испания не е единствената европейска страна, която се опитва да овладее втората вълна на коронавируса, макар и с ограничения на регионално ниво.

Строги мерки въвеждат и други европейски градове. В Мюнхен маските са задължителни на най-оживените обществени места. Събиранията в германския град са позволени само до петима души или две семейства. Мерките се оказват неприятна изненада за туристите.

Във Франция собствениците на ресторанти и служителите им изразиха шумно несъгласието си срещу правителствените мерки. Ресторантьорите в Париж се опасяват от ново затваряне, след като влезе в сила правилото заведенията да затварят в десет вечерта.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама