Проф. Михайлова: ГЕРБ внасят нещо, пък после ще го консултират- това е абсурдно

20:36, 04 окт 20 / Политика 25 2392 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Това, което се прави, е първо да се направи комисия. Търсеше се съгласието – какво може и какво не може, докъде можеше да се стигне. На първия етап преди внасянето на законопроекта се правеше тази съгласувателна процедура. Тук се прави обратното – ние внасяме нещо, пък после ще го консултираме, което за мен е абсурдно. Това коментира в ефира на bTV проф. Екатерина Михайлова – депутат в няколко парламента и преподавател по конституционно право в Нов български университет по повод внесения от ГЕРБ проект за нова конституция и създаването на временна парламентарна комисия, която да я разгледа. 

От втория опит: Парламентът създаде комисия за новата конституция

Тя определи като абсурден факта, че законопроектът е внесен без съгласувателна процедура, каквато е задължителна по Закона за нормативните актове. Самата проф. Михайлова е била в пет временни комисии за промяна на конституцията. В едната от тях – в качеството си на експерт. 

"Новата конституция е повече от създаване на нов закон – то е вид обществен договор, в който определящо е общественото доверие", поясни проф. Михайлова.

Тя подчерта, че в случая не става въпрос за изцяло нова конституция. В този смисъл думата „нова“ не отговаря на истината. Нови обаче са няколко текста.

Може ли Конституцията да бъде променяна с референдум?

„Това, което ни се поднася повдига повече въпроси, отколкото да дава отговори“, добави експертът по конституционно право.

Тя коментира и настоящата политическа ситуация в страната и множеството хипотези за това как ще се развият събитията.

„Политическата и институционалната ситуация са в дълбока криза. Колкото повече стоим в неяснота, в чудене какво става, кога може някой да си подаде оставката с някаква сметка тънка да има или да няма служебно правителство – от това България не печели, не печелим всички ние, българските граждани. Назад във времето е съществувала мантрата, че който е на власт, той печели изборите. Дори и тогава се е случило да не е така. Опитът в тези 30 години говори, че тези тънки сметки и през игри с избирателните закони обикновено се връщат в посока на наказване на тези, които ги правят. Колкото по-бързо има някаква яснота, толкова по-добре“, каза проф. Михайлова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама